Sve više mladih djevojaka poseže za alkoholom

Sve više mladih djevojaka poseže za alkoholnim pićima iako je konzumacija istog za maloljetne osobe čak zakonom zabranjena, kazala je između ostalog Nada Matović, stručna supervizorica Zajednice klubova HNŽ-a Mostar, iz Obiteljske škole za prevenciju i liječenje od alkoholne i kockarske ovisnosti.
No, kako je to nažalost postao čak i stil življenja, pripite djevojke u gradu na Neretvi u kasnim noćnim satima postale su sasvim normalna pojava. Da bi stvar bila još gora, o tome se govori na sva zvona, ali samo u internim krugovima, dok za suzbijanje ove pošasti još nitko relevantan ne reagira.
Govoreći o problematici, Matović kaže da samo rigorozan zakon to može spriječiti.
“Zamjećuje se u gradu da je nastao veliki problem alkoholizma kod mladih, a posebice kod žena, odnosno djevojaka”, kaže Matović za Dnevni list.
Da nije rijetko sresti cure koje pijane ujutro izlaze iz nekih kafića i pijane hodaju ulicom, čula je bezbroj puta, ali samo u internim krugovima. Što se tiče zakonskih odredbi, o tom pitanju, koliko je upoznata, još nije bilo neke adekvatne ni relevantne reakcije.
“Ranije smo pričali o ženskom alkoholizmu koji se razlikuje od muškog alkoholizma jer su žene krijući pile. Taj alkoholizam, s obzirom da su žene skriveno pile, nije se brzo otkrivao kao kod muškaraca, a danas to više nije ni slično. Pred njima sasvim normalno stoji neko alkoholno piće, a alkoholizirano stanje postalo je kao neki novi stil življenja u našem gradu, što je poražavajuća činjenica, zabrinuto će Matović.
Premda se ne raspolaže statističkim podacima o navedenoj problematici, ona je svakodnevno vidljiva golim okom u svakom dijelu grada i standardni je dio priče u krugovima i samih djevojaka koje se nerijetko svojim ponašanjem, iako je daleko od zdravog razuma, čak i hvale, ali najgore je to što smo, kako naglašava, pred tim krikom te pošasti svi gluhi i slijepi.
“Iz dana u dan broj ovisnika vrtoglavo raste, a mladež je i dalje prepuštena sama sebi. Ukoliko se uskoro ništa ne poduzme, posljedice će biti kobne”, upozorila je Matović.
Roditelji, škola, pa ni država, kako u nevjerici naglašava, ne ističu se u tome da pruže ruku mladom čovjeku, dok se ovisnosti jedna o drugu vrtoglavo nadovezuju, a kad uzmu maha, kako napominje, teško ih se rješava.
Njezina zabrinutost još je veća time što iz iskustva zna da mladi ljudi koji su i temelj društva nemaju motivaciju za borbu protiv ovisnosti kao što je kod obiteljskog čovjeka.
“Najviše me žalosti što nemamo nikakvu potporu od relevantnih vlasti koje su odgovorne za čovjeka i što su oni slijepi i gluhi za gorući problem našega društva”, oštro će Matović.
Gradsko vijeće Mostara, po njezinim riječima, zna sve o sekciji za zdravo življenje i radu s djecom liječenih alkoholičara, ali nije ništa poduzelo da im vrati potrebne prostorije.
“To nije bilo važno općini Mostar koju smo molili da nam da prostorije za rad, jer su nas sve vrijeme ignorirali”, kaže Matović navodeći kako bez potpore franjevaca koji su jedini shvatili težinu problema ne bi mogli ni funkcionirati.
Iako još nemaju svoje prostorije, njihovo djelovanje svojski podržavaju brojne zajednice koje se bave istom problematikom. Tako u rujnu ove godine planiraju održati jedan veliki skup gdje će imati mogućnost doći svi građani i čuti iskustva iz susjedne nam Hrvatske i Slovenije, koje su toj problematici posvetile veliku pažnju, kao preduvjet za izgradnju zdravog društva, a za realizaciju projekta podržalo ih je Federalno ministarstvo zdravstva. (bljesak.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.