Godišnjica razmjene zarobljenika u Konjicu: Hrvate su tjerali jesti križeve i sjediti u vatri – Jabuka.tv

Godišnjica razmjene zarobljenika u Konjicu: Hrvate su tjerali jesti križeve i sjediti u vatri

Logor Športska dvorana na Musali u Konjicu bila je jedan od zloglasnih logora po metodama zlostavljanja, broju zatočenika i vremenu postojanja.

Status logora dobila je 10. svibnja 1992. godine kada su postrojbe muslimanskog TO-a u dvoranu zatvorili osam srpskih civila iz Idbra koji su zarobljeni dan ranije. Športska dvorana poznata je i kao jedan od rijetkih logora u kojem su istodobno uzničke dane provodili Hrvati i Srbi, prenosi Dnevnik.ba.

Logor su osnovali najviši muslimanski politički i vojni predstavnici, a glavnu riječ vodio je nelegalni predsjednik Ratnog predsjedništva općina Konjic, Jablanica i Prozor, dr. Safet Ćibo, koji je sam donosio odluke o zatvaranju i puštanju zatočenika.

Prva skupina zarobljenih hrvatskih branitelja i civila u ovaj logor zatvorena je 15. travnja 1993. godine, dok su prethodno bili zatočeni u OŠ Treći mart i Policijsku stanicu Konjic gdje su ispitivani te psihički i fizički zlostavljani. Iz logora je u prodavaonicu Borac kod Robne kuće prebačen dio zatočenika, dok su u potkrovlje zgrade SDK-a u Konjicu 20. svibnja 1993. godine prebačeni najistaknutiji članovi OO HDZ-a Konjica Dragutin Perić, Stjepan Rozić, Pero Barunčić, Ljubo Šimunović, Ilija Šagolj i Srećko Rabenstein.

Svi su razmijenjeni 1. lipnja 1993. godine, osim Dragutina Perića koji je vraćen u logor Športsku dvoranu gdje je bio do razmjene 19. listopada 1993. godine.

U Športskoj dvorani na Musali bio je zatvoren i zapovjednik PS Konjic Goran Blažević, kao i dopredsjednik Ureda HVO-a Konjic za gospodarstvo Mirko Gašić i druge istaknute i ugledne osobe s područja Konjica.

Zapovjednik logora bio je Ismet Hebibović Broćeta, kojeg je 3. svibnja 1993. godine zamijenio Edhem Žilić uz pismeno imenovanje dr. Harisa Silajdžića na sastanku u Bradini. Žilić je po preuzimanju logora zatekao 108 Srba i 350 Hrvata, a taj se broj kasnije povećavao “čišćenjem” hrvatskih sela od Hrvata.

Tijekom svibnja 1993. godine zatočenike su prvi put posjetili predstavnici MO CK, a jednom su ih posjetili i predstavnici UN-a. Prigodom posjeta predstavnika međunarodnih organizacija logorske vlasti su pojedine zatočenike skrivale radi prikrivanja dokaza o zlostavljanju istih. Jedna skupina zatočenika odvedena je u tvornički kompleks, druga skupina u Lukomir, treća u Čelebiće i Idbar, četvrta u Bradinu, te druga mjesta po kućama gdje su skrivani od pogleda dužnosnika međunarodnih organizacija.

Zatočenici su svakodnevno vođeni na prvu crtu bojišnice prema položajima HVO-a i Vojske RS-a, gdje su izloženi smrtnoj opasnosti kopali rovove i druge vojne objekte, te izvlačili poginule i ranjene pripadnike muslimanske Armije BiH. U živi štit su vođeni na Zlatar, Turiju, Radešine , Vrce, Budišnju Ravan….Vođeni su na prisilni rad na Bradinu i Bjelašnicu gdje su bili pod nadzorom pripadnika Handžar divizije i zlostavljani premlaćivanjem raznim predmetima, pijenjem vlastite mokraće, međusobnom tučnjavom, jedenjem križeva i krunica, molitvenika…Neke od zatočenika tukli su crijevom za vodu i prisiljavali da sjednu na vatru istodobno im paleći dijelove tijela do gubitka svijesti. U više navrata su seksualno zlostavljani i na najgrublji način seksualno ponižavani.

Čuvari su dopuštali da se nad zatočenicima iživljavaju pripadnici muslimanskog MUP-a i Armije BiH. Korištenje zahoda bilo je dopušteno samo danju i to u određeno vrijeme. Mučenje glađu ogledalo se u dobivanju jedne kriške kruha i kaše od 3-4 žlice nedovoljno kuhane riže dnevno i neredovito, zbog čega su zatočenici padali u nesvijest i izgubili gotovo polovinu tjelesne težine.

Zatočenici su tri puta bili prisiljeni davati krv prema zapovijedi dr. Safeta Ćibe i dr. Ahmeda Jusufbegovića, a na vađenje krvi vodio ih je Emir Kovačić, šef osiguranja Ratne bolnice Konjic i tjelohranitelj dr. Ahmeta Jusufbegovića.

Logor je više puta posjetio dr. Haris Silajdžić, koji je potpisao i razmjenu zatočenika 19. listopada 1993.godine., te Andrej Kolomb iz MO CK uz čije posredovanje je i ostvarena razmjena. Upravnik logora Edhem Žilić veliku nehumanost iskazao je činom skrivanja nekih zatočenika u Bradini, Čelebićima i prostorijama Športske dvorane kako isti ne bi bili razmijenjeni.

Ostali zatočenici, predvođeni Dragutinom Perićem, zahtijevali su oslobađanje svih ili nikoga, a što im je uspjelo nakon višesatnog mrcvarenja. Na putu ka slobodi u UNPROFOR-ovim kamionima tri sata su ih pripadnici muslimanske Armije RBiH držali u Donjoj Jablanici odakle su stigli na Vrde, na prostor pod nadzorom HVO-a.

Oslobođeni su svi osim Gorana Blaževića, kojeg su 9. listopada 1993. godine odnosno 14. listopada 1993., s još pet Srba, odveli na suđenje u Buturović Polje u logor u kući Jake Tomića. Goran Blažević je razmijenjen za muslimanskog časnika na Drecelju kod Konjica 7. veljače 1994. godine.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

   • Koji će nam qurac NATO i EU? Hoćemo li postati robovi MMF, hoće li nam stranci prisvojiti šume, vode, polja? Hoćemo li aplaudirati kad defilira “parada pedera, paron ponosa”? Hoćemo li se veseliti kad nas stignu novi migranti, smrdljivi Arapi i počnu slipovati žene, krasti, paliti crkve, tjerati nas da prijeđemo na islam? Hoće li nam ova telad sa Zapada opet uvesti neku novu Šugoslaviju i neturiti novog Titu?

 • Citajuci ovaj clanak i ove kom..mjesaju se neki cudni osjecaji?Tko je ovdje lud?Dok svi,ama bas svi, balidzani s takvim uzitkom svrstavaju nas Hrvate u UZP i seru to po cijelom svijetu,nase vodje ko pi… sute!Oci mi se pune suzama dok ovo citam,jer je i moj rodjak i skolski kolega I.B.(1962g) mucen u tomu logoru!Cak smo ga i oplakali i njegova sestra je bila obukla crninu,ali ga je prepoznao jedan balidzan i rekao da je ziv i razmjenjen je!Mucio ga je njegov tj nas skolski Dzemila!I dok nas balidzani seru,nasi sute,a oni su vise zlicina napravili od nas Hrvata,a cijeom se svijetu prodaju ko zrtve!STRASNO!!Da,strasno,ali ne sto oni seru i srat ce,vec sto nasi sute i mi ispadosmo ZLOCINCI,a oni nas hebali ko sanske koze!U IME MOGA SKOLSKOG I SVIH ZRTAVA….SRAMITE SE!

 • Šta možemo očekivat kad imamo Mesiće, Pusiće, Josipoviće, Staziće, Bauke, Beljake itd. Svim silama se trude da nas nebude.

 • Točno tako, taj ološ je grmio o nasim zločinima o Tudmanovom dijeljenju a vidi se tko je dijelio. Nasi su bili u defenzivi, sta su god Hercegovci pokusali ova gamad su nam zacepili usta. Istina ce uvijek izaci, malo prekasno ali izaci će. Mesic, pusicka, pzhovski, stazici, ce otici i biti upamceni kao ološ koji je najviše radio protiv nas, vjerojatno potplaceni da nas predaju u ralje sarajeva, vec polako vidimo kako su se poceli skrivati u misje rupe

 • Takozvani bošnjaci su veliki prijatelji HDZ-og predsjednika Dragana Čovića!
  HDZ-e je inače interesna skupina kojoj je svrha bogaćenje obitelji i poslušnost bliže rodbine!
  Za svo stanje našeg hratskog naroda isključivi i jedini krivac je hrvatska politička struktura koja čuva svoje položaje!
  Ovaj gore spominje Josipovića,pa nisu li ga fratri materijalisti lukavi primili u crkvu u koju je njegov otac vezivao konje!,samo da bi dobili iz proračuna RH-a…
  Dakle mi smo na ovoj razini zbog HDZ-a i fratara,i to prihvatite dragi Hrvati.

  Slava Bogu na visini…a vama na zemlji koji dolazite iz gore navedenih struktura vječni psihički nemir zbog izdaje nacionalnih ideja.
  I naravno dug život da vas savjest što duže proganja poradi izdaje svojeg naroda i klanjanja novcu a ne Bogu!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.