Gimnazijalci iz Tomislavgrada osvojili simpatije na pokladama u Đakovu

Gimnazijalci iz Tomislavgrada s pokladnim maskama u liku snjegovića osvojili su u subotu prvo mjesto u svojoj skupini na najvećoj pokladnoj manifestaciji u istočnoj Slavoniji – “Đakovački bušari”.

Na ovogodišnjoj jubilarnoj 25. manifestaciji koja se 16. i 17. veljače održava u Đakovu, među 40 skupina s oko 2.000 sudionika iz svih krajeva Hrvatske i gosta iz Mađarske, u središnjem dijelu programa sudjelovali su kao gosti i predstavnici BiH, odnosno učenici Gimnazije Marka Marulića iz Tomislavgrada.

Oni su se predstavili u liku snjegovića te u obrazovnoj skupini osvojili simpatije organizatora koji im je dodijelio prvo mjesto.

Osim njihove skupine, dodijeljene su nagrade i za najbolje maske u kategorijama: Dječji vrtići, predškolska skupina, skupina odraslih, najveselija skupina, najoriginalnija muška maska, najoriginalnija ženska maska, najbolja tradicijska maska – odrasli, najbolja tradicijska maska – dječja i najoriginalnija moderna maska.

Središnji događaj održan je na Trgu dr. Franje Tuđmana, gdje se pokladna povorka zaustavila kako bi gradonačelnik Đakova predao bušarima vlast u gradu.

Inače, Đakovački bušari 25. put oživljavaju pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost kroz ulice svoga grada, dok se sama manifestacija sastoji od Pokladnog gastro festa – ”Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu” i ocjenjivanja i degustacije kobasica te centralnog događaja Đakovačkih bušara – Pokladne povorke.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.