Kosovo slavi 11. godišnjicu neovisnosti

Kosovo u nedjelju nizom različitih manifestacija obilježava 11. godišnjicu od proglašenja neovisnosti.

Kosovo je proglašeno neovisnom državom 17. veljače 2008. godine od strane Skupštine Kosova tijekom svečane sjednice na kojoj je proglašenje neovisnosti pročitao tadašnji premijer Hashim Thaci.

Kako javlja RTK2, kosovskom predsjedniku Hashimu Thaciju pristigle su čestitke od mnogih svjetskih dužnosnika, među kojima i od američkog predsjednika Donalda Trumpa, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, britanske kraljice Elizabete II. i predsjednika Albanije Ilira Mete.

Središnji događaj proslave bit će parada pripadnika KBS-a koja će biti održana u 13 sati u Prištini, a najavljeno je da će tijekom dana biti i svečanih sjednica Vlade i Skupštine.

Zahvaljujemo se svim našim prijateljima, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji su doprinijeli slobodi i neovisnosti Kosova. Bit ćemo vam zauvijek zahvalni, napisao je Thaci na Facebooku.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj na svečanoj sjednici Vlade izjavio je da će 2019. godina biti godina konsolidacije kosovske državnosti i zaključivanja svih otvorenih pitanja među kojima i konačni sporazum sa Srbijom, kao i članstvo u NATO-u.

Naglasio je kako Kosovo nema luksuz da se vraća unatrag, jer kako je rekao, takvi koraci ne slabe samo političku elitu, već cijelo Kosovo.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji čestitao je svim građanima 11. godišnjicu neovisnosti, istaknuvši kako će država koja je rođena 17. veljače 2008. godine živjeti zauvijek.

Naša zemlja je rođena da zauvijek ostane čuvar slobode i neovisnosti Kosova. Čestitke za Dan neovisnosti. Slava onima koji su dali život za ovaj veliki dan, napisao je Veselji na Facebooku.

(Fena)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.