Gdje se na svijetu živi najdulje?

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) tijekom procesa prikupljanja podataka za World Factbook koja sadrži razne podatke o zemljama diljem svijeta, došla je do saznanja u kojim dijelovima svijeta s najdulje živi, a na listi od 221 zemlje Hrvatska se našla na 81. mjestu s prosječnim životnim vijekom od 75,99 godina.

Kao dio podatka koje američka Centralna obavještajna agencija (CIA) promatra za potrebe izdavanja World Factbooka su i potvrde o smrti, uzroci smrti, spol, dob te drugi čimbenici potrebni za procjenu životnog vijeka cijele populacije. Na razini cjelokupnog svjetskog stanovništva prosječna duljina očekivanog trajanja života pokazalo se 67,59 godina, a CIA je i izračunala u kojim zemljama na svijetu se živi najdulje, piše Huffington Post.

Na listi od 221 zemalje Hrvatska se našla na 81 mjestu, a očekivana životna doba stanovništva, prema podacima CIA-e je 75,99 godina, što je znatno više od svjetskoga prosjeka, a znanstvenici smatraju kako je za to zaslužan napredak medicine.

U isto vrijeme, prema CIA-inim podacima, stanovništvo u zemljama s nerazvijenom medicinskom skrbi, ima znatno kraći životni vijek. Tako su se na posljednjim mjestima ljestvice našle afričke zemlje kao što su Republika Čad u kojoj je prosječan životni vijek stanovništva 48,69 godine te zapadnoafrička država Gvineja Bisao gdje životni vijek prosječno traje 49,11 godina. Na posljednjim mjestima našle su se i zemlje poput Afganistana (49,72 godina) i Somalije (50,80 godina).

Kao zemlja s najdugovječnijim stanovništvom pokazao se Monako u kojemu je prosječna očekivana životna dob 89,68 godina. Na drugom mjestu je država Makao (84,43 godina), a na trećem mjestu je Japan (83,91 godina). Singapur s prosječnom životnom dobi od 83, 75 godina, San Marino sa 83,07 godina i Andora sa 82,50 godina zauzeli su četvrto, peto i šesto mjesto, a susjedna nam Italija našla se na visokom desetom mjestu s prosječnom životnom dobi stanovništva 81,86 godina. Slovenija se našla na 62. mjesto, pa je tako prosječna životna dob Slovenaca 77,48 godina, a Srbija je u sredini, točnije na 101. mjesto s očekivanom životnom dobi 74,56 godina. (tportal.hr)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.