VENECIJA – Grad ljubavi s 400 mostova za poljupce (FOTOREPORTAŽA)

Venecija, grad poznat po gondolama i bogatoj povijesti, uz Pariz, vjerojatno je najromantičniji grad na svijetu, barem prema mišljenju zaljubljenih. Nekadašnje središte moćne Mletačke Republike, Venecija je bila poznata i kao “Dominantna” (La Dominante), “Presvijetla” (Serenissima), “Kraljica Jadrana”, “Grad vode”, “Grad mostova”, i “Grad svjetlosti”.

Za Veneciju kažu da je jedan od najljepših gradova svijeta. No ono što je sigurno, u njoj će i oni “rezervirani” pokleknuti pred romantikom. Gondole i mnoštvo kanala preko kojih se propinju mostovi nepresušan su izvor kadrova za fotografiranje, a palače nas vraćaju u neka davna vremena duždeva i tradicijskih zabava – karnevala. Mnogi su književnici u Veneciji pronalazili inspiraciju za svoja djela, dok su je drugi poput Goethea i Dickensa silno uzdizali i hvalili. Bogata povijesna ostavština zasluženo ju kiti titulom “muzeja na moru” jer vas u svakom kutku očekuje povijesna priča. Iako se čini mjestom iz snova, Veneciju, grad na 118 otoka podijeljenih sa 170 kanala i povezanih s više od 400 mostova, “guta” podizanje morske razine što svake godine toj oazi umjetničkih duša nanese velike štete.

Gradom se vrlo lako kretati pješice ili taksi-brodićima, a poseban je doživljaj vožnja gondolom. Raspitali smo se za cijenu vožnje gondolom te smo saznali sljedeće: sat vremena vožnje gondolom venecijanskim kanalima, čiji će vam vozač na simpatičnom englesko-talijanskom jeziku pokušati reći ponešto o kulturnim znamenitostima kraj kojih ćete proći, košta 200 konvertibilnih maraka dok u gondolu može ući od 4 do 6 osoba. U 18. stoljeću u Veneciji je bilo oko deset tisuća gondolijera, danas ih se može nabrojiti tek 500-tinjak…

Niti loše vrijeme niti kiša nisu nas uspjeli spriječiti da napravimo nekoliko fotografija te vam barem na taj način pokušavamo dočarati ugođaj iz Venecije. Uživajte u fotogaleriji koju vam donosi Jabuka.tv:

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.