Galić: Cijenimo potporu Hrvatske na putu BiH ka EU i NATO

Zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Slaven Galić sastao se u ponedjeljak s državnom tajnicom za Europu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Andrejom Metelko-Zgombić.

Galić se na početku sastanka zahvalio državnoj tajnici Republike Hrvatske na posjetu, u čijoj pratnji su bili i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić i vojni izaslanik u BiH brigadir Davor Kiralj, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Istaknuvši širok spektar uzajamne suradnje koju Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH ostvaruju s hrvatskim veleposlanikom i vojnim izaslanikom u BiH, zamjenik ministar Galić izrazio je zahvalnost na pruženoj podršci Republike Hrvatske na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Posebno su istaknuta područja uzajamne suradnje po pitanju vojnog školovanja, obrazovanja bh. kadeta u Republici Hrvatskoj, te zajedničkih vježbi i obuka za sudjelovanje u mirovnim operacijama, koja će se nastaviti unaprjeđivati i u sljedećem razdoblju.

Hrvatska pomaže modernizirati Oružane snage BiH

U priopćenju se navodi da je Galić posebno istaknuo kako Predsjedništvo BiH, koje sukladno Zakonu obrani BiH ima velike ovlasti i vrhovni je zapovjednik OS BiH, nema legitimitet predstavljanja hrvatskog naroda.

Državna tajnica za Europu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić poručila je da Republika Hrvatska snažno podupire Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka euroatlantskim i europskim integracijama.

Također je naglasila da je Vlada Republike Hrvatske prošle godine putem NATO-ovog Paketa pomoći za izgradnju obrambenih kapaciteta (DCB) uplatila značajna sredstva za Oružane snage BiH, te naglasila da će Republika Hrvatska nastaviti pružati podršku Oružanim snagama BiH u izgradnji njihovih kapaciteta.

Na Bosnu i Hercegovinu gledamo kao na blisku susjednu zemlju i bitna nam je vaša stabilnost i sigurnost. Na našu potporu možete računati i u budućnosti, zaključila je Metelko-Zgombić.

U BiH se razvijaju četiri vrste dronova i specijalno streljivo

Inače, ovo je bio prvi današnji sastanak čelnice izaslanstva MVEP RH i Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) Metelko-Zgombić po pitanju sagledavanja potreba u sklopu provedbe projekta NATO-ovog paketa pomoći u razvoju obrambenih sposobnosti Oružanih snaga BiH, koji financira Republika Hrvatska.

U vezi s tim, zamjenik ministra Galić se još jednom zahvalio na podršci Republike Hrvatske na putu ka NATO-u i Europskoj uniji, a posebno na potpori u izgradnji obrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH, koja će, kako je rekao Galić, značajno unaprijediti kapacitete deklarirane postrojbe Oružanih snaga BiH.

Naša deklarirana postrojba je spremna zajedno s NATO članicama sudjelovati u mirovnim misijama u svijetu, a posebno je važno da jačamo naše sigurnosne i obrambene kapacitete u vrijeme pogoršane sigurnosne situacije uzrokovane ratovima u svijetu. Zato nam je bitna vaša potpora kako bismo bili dijelom sigurnosnog kišobrana NATO-a i Europske unije, zaključio je Galić.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Najkorumpirana organizacije u povjesti Europe. Najkriminalnija organizacije u povjesti Europe:
    Bez postovanja i respekta prema ljudskom zivotu, europskoj kulturi, europskim narodima, i potpuno kristofobna. Politicki alat SADa. I u tu teroristicku organizaciju zele nas bez naseg glasa za ili ne uvuci. Pljuc.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.