U BiH se razvijaju četiri vrste dronova i specijalno streljivo

U Bosni i Hercegovini se trenutačno razvijaju četiri vrste letjelica, od toga su tri vrste kamikaze i izviđački, a jedna vrsta je bombarder-izviđač, objavio je Klix pozivajući se na izvor uključen u razvoj.

Njihvoj izvor, uključen u sam proces pojašnjava da ono što je okarakterizirano kao kamikaza, je prvenstveno mala kamikaza koja nosi određenu vrstu bojeve glave. Druga dva su kamikaze-izviđači i radi se o dronovima koji su naoružani, ali na sebi imaju opremu za izviđanje te mogu, a ne moraju poslužiti kao kamikaza.

Treći tip, a četvrta vrsta letjelice je bombarder dron koji ima opremu za izviđanje te također ima sposobnost nositi streljivo.

Ono što je specifično je da se ne radi o standardnom streljivu, ne nose minobacačko streljivo nego streljivo koje je specijalno razvijeno za tu vrstu dronova.

Izbjegavamo korištenje komercijalnog streljiva iz dva razloga. Prvi je nemogućnost nabavljanja, a drugi razlog je elementarna matematika koja kaže da je to skupo i nije odgovarajuće za određene mete. Mi smo razvili ekvivalent tog zrna koji je dosta napredniji, mnogostruko jeftiniji i može se svuda proizvesti, govori izvor Klix.ba.

BiH počinje s proizvodnjom dronova-samoubojica

Naglašava da se sve radi u sklopu domaće namjenske industrije, dio inžinjera je obrazovan izvan BiH, ali svi su stanovnici Bosne i Hercegovine i kompletan proizvodni aspekt će biti u Bosni i Hercegovini u svim tvornicama namjenske industrije koje se budu mogle dobiti.

U projekt su uključeni vrhunski stručnjaci, razvijaju se specijalna vlakna i kompoziti. Tijela dronova napravljena su od kompozita, a čak se i kompoziti prave u Bosni i Hercegovini te testiraju. Radi se o materijalima koji su puno lakši od aluminija i plastike, ali i puno čvršći.

Što se tiče prigovora o tome da određena ministarstva nisu informirana, stvar je u tome da se radi o razvoju, a da će nakon što on bude okončan sve biti provučeno kroz zakonski okvir da se registrira i bude lsužbeno.

Kako Klix doznaje, proizvodnja će ovisiti o globalnom tržištu, prvobitno će se proizvesti par primjeraka dok se ne nađe kupac, a kraj projekta se očekuje za pet do šest mjeseci.

Tehnologija sklapanja će biti dodijeljena domaćim kompanijama namjenske industrije koje će onda prema vlastitoj procjeni moći staviti na tržište.

Podsjećamo, ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je u više navrata tvrdio kako namjenska industrija u Bosni i Hercegovini ozbiljno radi na razvoju dronova, a u Klix Studiju je kazao kako su već dvije države izrazile svoj interes za kupovinu.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Para se ima za ova sranja a da se nekome spasi život za to se nema.. koliko djeca i odraslih čeka na lijek koji bi im spasio život i koji bi država trebala platit ali za to nema sredstava, a za ova sranja ima..

  • Kamo sreče da ne pričamo o ovoj temi ali vidi Ukrainu i Pakestinu Molimo boga da sve skupa stane i da se ratovi zaustave ali…ali…ali…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.