Francuzi se oprostili od bivšeg predsjednika Chiraca, brojni svjetski lideri na pogrebu

Svjetski lideri, prošli i sadašnji, stajali su u ponedjeljak u Parizu u tišini tijekom pogrebne službe za Jacquesa Chiraca, francuskog predsjednika koji je u svojoj državi upamćen po karizmi, a u inozemstvu zbog protivljenja invaziji na Irak 2003. godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, ruski predsjednik Vladimir Putin i bivši američki predsjednik Bill Clinton bili su među ožalošćenima u crkvi Saint Sulpice na misi održanoj u znak sjećanja na Chiraca, koji je umro prošlog tjedna u 86. godini, prenosi Reuters.

Pogrebni lijes, pokriven francuskom zastavom, bio je postavljen u prednjem dijelu crkve nakon što su ga donijeli u povorci pod pratnjom policijskih motociklista koja je prošla ulicama Pariza. Chirac, koji je bio predsjednik u razdoblju od 1995. do 2007., uživa poštovanje mnogih Francuza jer se pod njegovim vodstvom Francuska nametnula u ulozi globalnog igrača, što ga je stavilo u sukob s Washingtonom u vezi s njegovim stavovima vezano za invaziju na Irak 2003. godine.

Chirac je od svojih najranijih godina bio pripadnik francuskog establišmenta, ali imao je i sposobnost povezivanja s običnim ljudima izvan urbane elite. Presuda suda od prije nekoliko godina vezana za zloupotrebu javnih sredstava malo je narušila njegov imidž.

Ovaj bivši predsjednik imao je pravu ljubav prema ljudima, podjednako u ulicama Elizeja i u dnevnoj sobi farmera, rekao je pariški nadbiskup Michel Aupetit pred otprilike 2.000 ljudi okupljenih u crkvi.

Rekao je da je Chirac utjelovio ljubav prema svome bližnjemu koja nedostaje današnjem društvu.

Zbogom i hvala monsieur Chirac, dodao je Aupetit.

Chiracova udovica Bernadette bila je odsutna s pogrebne mise zbog slabog zdravlja, rekao je nadbiskup. Ranije, 86-godišnja Bernadette i ostali članovi Chiracove obitelji prisustvovali su privatnoj pogrebnoj službi u hotelu Des Invalides, javnoj zgradi u kojoj je Chiracovo tijelo ležalo tijekom vikenda.

Ostali čelnici na pogrebu u Saint-Sulpiceu bili su njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i libanski premijer Saad al-Hariri. Princ Edward, najmlađi sin britanske kraljice Elizabete, također je prisustvovao. Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker napustio je službu ranije zbog zdravstvenih razloga.

Predsjednik Macron ugostit će čelnike država na ručku u Elizejskoj palači, iako se očekivalo da će Putin otići prije ručka.

Macron, koji je imao tmuran izgled na licu, sagnuo je glavu pred Chiracovim kovčegom prije nego što je 10 pripadnika elitne republikanske garde podiglo kovčeg na ramena i izašlo iz dvorišta zgrade dok je svirao Chopinov pogrebni marš.

Posljednja tri francuska predsjednika koja su umrla, Charles de Gaulle, Georges Pompidou i Francois Mitterrand, svi su imali pogrebne mise u katedrali Notre Dame.

Crkva Saint-Sulpice izabrana je za Chiracovu pogrebnu službu jer je Notre Dame djelomično uništena u požaru u travnju ove godine.

Chirac će biti pokopan kasnije u ponedjeljak na groblju Montparnasse u Parizu, na imanju pored njegove kćeri Laurence, koja je umrla 2016. godine.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.