Ford – 10 stvari koje (vjerojatno) niste znali

Ako je u svijetu filma Quentin Tarantino jedan kontroverzan redatelj, onda je u svijetu automobila Ford isto tako moguće opisati, jer s jedne strane postoji hrpa nedorađenih modela koji obolijevaju svakih pola sata od nečeg drugog, dok s druge strane pod tim je nazivom izašla gomila automobila koje ljudi jednostavno obožavaju.

No bilo kako bilo, i Ford je zaslužio ovaj “tretman” od deset stvari, pa krenimo…

1.

U kuloarima koji prate ovu slavnu američko-britansko-australsko-njemačku marku automobila često se zna čuti epska rečenica “Može se dobiti bilo koja boja, dokle god je crna”. Ta je rečenica opisivala tvrdoglavost i usmjerenost osnivača kompanije pod imenom Henry Ford i odnosila se na prvi komercijalni automobil svih vremena. “Tin Lizzy“, “Model T“, “T“…sve su to bili nazivi za automobil koji je pokrenuo auto-industriju, no rečenica koja se navodi kao povijesna zapravo je mit, jer u prvih šest godina proizvodnje Forda T, odnosno od 1908. do 1914. godine, crnu boju bilo je nemoguće naručiti, već su se proizvodili crveni, sivi i zeleni primjerci.

2.

Kada se spomene World Rally Championship (odnosno skraćeno WRC), i rekordi po pitanju pobjeda na natjecanjima tog vječno zabavnog i isto toliko prljavog oktanskog cirkusa, većina se automatski sjeća imena Lancia. No u pravilu oni koji ne žele biti bivši Mladen s televizije i vode statistiku, znaju da je zapravo od 2010. godine rekord po broju pobjeda jednog proizvođača na utrkama svjetskog prvenstva u Rallyhju pripao Fordu.

Naime, u svibnju 2010. godine tijekom Rallyja New Zealand, Jari Matti Latvala je za volanom jednog Forda upisao 76. pobjedu za tu tvrtku, čime je Lancia skinuta s prvog mjesta na tronu koji statistički bilježi pobjede. Većina pobjeda pripada Fordovom modelu Focus, no ni ostatak Fordove Rally-svite nije daleko, piše Automobili.hr.

3.

Svijet Formule 1 u kojem je Ford oduvijek bio itekako prisutan bilježi jedan poseban motor koji je s vremenom (i korištenjem) postao apsolutna ikona. Naime, radi se o DFV motoru koji potpisuje Cosworth, a koji je svoje najuspješnije nastupe zabilježio za Lotus. Zabavna strana cijele te priče leži u činjenici kako Ford zapravo s proizvodnjom dotičnog motora nema nikakve veze, već je zbog nedostatka vremena konkretna narudžba od strane Lotusa bačena u krilo tvrtke Cosworth, koja je motor konstruirala i proizvela od početka do kraja. Ford je samo potpisao i proslijedio fakturu, no svejedno je u smislu DFV-motora zabilježen kao proizvođač nečeg revolucionarnog, iako s tim motorom zapravo nije imao veze.

4.

Šezdesete godine proteklog stoljeća bile su sve samo ne nježne prema beskompromisnom ocu svega onog što je “super” u smislu automobila, jer kada je Enzo Ferrari jedan dan zavirio u poslovne knjige, uočio je da mu zapravo fali hrpetina novaca na računu. Rješenje je bilo prodati tvrtku, a kupac se našao u roku “keks”.

Naravno, u ulozi kupca riječ je o Henryju Fordu koji se odlučio riješiti veće količine novaca, no Enzo Ferrari se u zadnji tren predomislio. To je naravno naljutilo gazdu Henryja koji se zbog toga zarekao Ferrari pokoriti na njima najdražoj utrci, tj. 24 sata Le Mansa.

U tu svrhu nastao je Ford GT40 koji je već 1966. godine porazbacao Ferrarije tamo gdje im je mjesto i uzeo prvo, drugo i treće mjesto na utrci. Ostalo je povijest…

5. 

Kada se spomene “M” odjel, zna se da se radi o BMW-u (iako najnoviji uradak s tom oznakom u kombinaciji s brojkom zvuči kao tenk). Kada je pak nešto imenovano “Type R“, zna se jako dobro da se radi o nekom ekstra-vrištećem Hondinom modelu s tanjim staklima i bez izolacije.

Kada se spomene oznaka “RS” jasno je da se govori o Fordu, no malo tko zna nabrojati sve modele koji su s tom oznakom zapravo vidjeli svjetlo dana. Iskreno, i sam bi se mučio s nabrajanjem kojim bi došao do brojke 25 koliko je tako označenih Fordova zapravo bilo. Uglavnom, “RS” je pretvoren u dodatni brand koji Ford koristi za svoje najluđe modele namijenjene još luđim vlasnicima.

Znate li ih nabrojati sve?

6. 

Znate li za onu malu planetu na kojoj žive ljudi? Onu na kojoj se bespravno gradi, ubija bez razloga i za koju se često misli da zapravo neće još dugo? Naravno da znate. Naša je mala plava planetica tužna u mnogo toga, no svijet ipak postaje ljepši kada se sjetimo nekog svog afiniteta, zar ne?! No kakve veze Ford sad ima sa Zemljom?

Jednostavno – ako je točan podatak da površina Zemlje ukupno iznosi 510,072,000 km2, onda je isto toliko točan i podatak da Ford kao tvrtka sa svim svojim modelima od prvih dana do danas tu istu površinu Zemlje (s dužinom svojih automobila posloženim jedan ispred drugog) premašuje preko deset puta.

Toliko o popularnosti jedne marke, zar ne?!

7.

Je li Vam ime Sir Malcolm Campbell nekako poznato? Nije? Hm…a naziv “Plava Ptica” u smislu automobila? Zvuči poznatije, zar ne?! No da objasnim za ove u zadnjem redu: “Napier-Campbell Blue Bird” naziv je automobila s kojim je Sir Malcolm Campbell davne 1927. godine ravnicom slanog jezera Bonneville u američkoj saveznoj državi Utah jurio 280,38 kilometara na sat, a osam godina kasnije na istom mjestu Sir Malcolm postaje prvi čovjek na svijetu koji je automobil natjerao na brzinu od preko 480 kilometara na sat. Jasnije?

OK…a sad u kontekstu teme spomenimo još i senzacionalnu informaciju (no ne kao onu u lokalnom supermarketu) koja kaže da je upravo Sir Malcolm Campbelljedno vrijeme bio direktor Forda.

8.

U današnje vrijeme svi imaju itekako velikih problema sa “alternativnim” gorivima i varijacijama na temu motora potpomognutih strujom, s obzirom na to da eko-mentalisti iz dana u dan sve više divljaju i prave se važni. Samim time, pojam “Hibrid” ili neki sličan više nije pogrda (kako kome), već u zemljama razvijenijim od naše malo po malo postaje trend svakodnevice u smislu automobila.

Naravno, masa se proizvođača hvali postignućima u tom smislu i grade neku vrst “alter-image” sheme koja u ovim poprilično zbunjujućim vremenima iz automobila sve češće radi kastrirane verzije samih sebe, no to je već polje za bezgranično debatiranje. Ford u tom smislu treba spomenuti u 1911. godini, jer već je tada nuđen “Model T” s opcijom pogona na dva različita goriva – 50RON benzinom i 100RON alkoholnim gorivom. Uglavnom, eto još jednog šamara današnjim “novitetima”.

9. 

Za vrijeme održavanja Rallyja Monte Carlo 1953. godine, masa se sudionika Rallyja itekako čudila “čeličnim živcima” jednog od vozača. Naime, izumitelj “Gatso” kamere koja bilježi brzinu, odnosno gospodin po imenu Maurice Gatsonides, za volanom svog Ford Zephyra bio je nevjerojatno brz.

Naravno, i drugi su vozači bili isto toliko brzi, ako ne i brži, no oni koji su u datom momentu zapeli iza pametnog izumitelja onog zbog čega danas plaćamo kazne, bili su zbunjeni ultra-kasnim kočenjima pred zavojima.

Naravno, gospodin Maurice je kočio na vrijeme, no kočiona svjetla bila su namještena nečime što se tada zvalo “usporivač signala”, te su se palila sekundu-dvije nakon pritiska papučice kočnice. Uglavnom, dobra ideja.

10.

Jedan od najlegendarnijih komercijalnih modela pod imenom Ford Sierra svoj uspjeh s jedne strane duguje vječnom dograđivanju od strane nikad zadovoljnih inženjera, a s druge strane hordama zaljubljenika u sve ono što je Sierra RS500 sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća radila konkurenciji na stazama “Touring Car” serije natjecanja.

Dapače, Sierra RS500 bila je toliko brza i stabilna da su se ostali proizvođači automobila pobunili organizacijskom tijelu, te je ubrzo nakon te mini-pobune na snagu stupilo pravilo o zabrani Turbo-motora u sklopu te serije natjecanja.

Sierra je istog časa postala dio povijesti, dok se pravilo zadržalo čak i do dan-danas, no ono na što nitko nije računao jest činjenica da se u tom momentu iz nepobjedivog automobila stvorio legendaran model na koji ljubitelji brzine i dan-danas itekako sline.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: