Radnici Forda krenuli u povijesni štrajk

Nakon što se sindikat i tvrtke nisu uspjeli dogovoriti o novim ugovorima u petak je započeo povijesni štrajk zaposlenika Forda u Michiganu.

Stotine ljudi, uključujući automobilske radnike u noćnoj smjeni i njihove pristaše, okupile su se u tvornici Forda u Wayneu (Michigan), dok su članovi sindikata Ujedinjeni automobilski radnici (UAW) napustili posao kako bi započeli povijesni štrajk.

Prvi istovremeni štrajkovi protiv “detroitske trojke” proizvođača automobila, uključujući General Motors i Stellantis, matičnu tvrtku Chryslera, započeli su rano jutros nakon što se sindikat i tvrtke nisu uspjeli dogovoriti o novim ugovorima.

Ovako izgleda sindikat, rekao je Mike Lester, pristaša štrajka koji radi za dobavljača velikih proizvođača automobila. To je organizirano. Mi smo ovdje kako bismo bili sigurni da Ford pošteno plaća svoje zaposlenike, dodao je.

Jučer je izvršni direktor Jim Farley upozorio na sumoran scenarij ako Ford pristane na zahtjeve sindikata za 40-postotno povećanje plaća, ukidanje sustava plaća po razredima u sklopu kojeg su novi zaposlenici plaćeni manje od veterana, kao i povratak na stari sustav mirovine.

Prijedlozi UAW-a bi nas “izbacili iz posla”, rekao je. No predsjednik UAW-a Shawn Fain rekao je da je Ford mogao financirati bolje plaće i beneficije za radnike da je ograničio otkup dionica i dividende dioničarima. Ford je izvijestio da je 2022. godine investitorima vratio 2,5 milijardi dolara.

Fain nije isključio drastičnije akcije, kao što su veliki štrajkovi u cijeloj tvrtki, ako se dogovor ne postigne.

Jedan od pristaša radnika koji štrajkaju u tvornici, 38-godišnji veteran GM-a anonimno je rekao kako ne misli da će štrajkovi prestati sve dok proizvođači automobila ne popuste zahtjevima sindikata.

Zaslužujemo ono što zaslužujemo, rekao je.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.