Filozofski fakultet Mostar osudio govor mržnje i prijetnje prijavio policiji

Nakon što je plakat ljetne škole Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru izazvao velik broj negativnih komentara, ali i upućenih prijetnji, iz ove visokoškolske ustanove navode kako je potpuno benigan, i od IPSA-e odobren prikaz Staroga mosta, izazvao mržnju, prijetnje, dezinformacije i difamiranje Filozofskoga fakulteta, ali i Sveučilišta u Mostaru.

Plakat ljetne škole u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i IPSA-e (International Political Science Association) koji je generirao program umjetne inteligencije sa središnjim motivom simbola grada Mostara – Staroga mosta izazvao je histeriju dijela medija i politika u BiH. Nevjerojatno je kako šovinistički pogled zamuti perspektivu, kako olako imputira tendenciozne namjere i motive koji tobože stoje u pozadini, navodi se u priopćenju Filozofskog fakulteta.

Dodaje se kako još više razočaravaju pokušaji da se Filozofski fakultet pred partnerimaa iz IPSA-e diskreditira kao obrazovna institucija koja promiče međunacionalnu i međuvjersku netrpeljivost.

Posebno obeshrabruju silne količine izljeva mržnje, dodaje se u priopćenju, kako od dijela medijskih i političkih djelatnika, tako i od građana izrečenih u komentarima na različitim medijskim portalima.

Među tim komentarima i oni u kojima se poziva na rušenje i uništenje Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Mostaru kao jedinog javnog sveučilišta na hrvatskom jeziku u BiH. Takve prijetnje Filozofski fakultet prijavio je MUP-u HNŽ-a.

Hajka koja je pokrenuta je izravan udar na autonomiju Sveučilišta. Ona predstavlja i udar na slobodu izražavanja što su osnovne europske vrijednosti. Jasno je da mnogi spomenuti medijski i politički djelatnici žive upravo od stalnoga potpirivanja međunacionalne i međuvjerske nesnošljivosti, pa i eksplicitne mržnje. O njihovim nacionalističkim motivima dovoljno govori činjenica da se niti jednom rečenicom nisu oglasili prilikom izostavljanja katedrale Srca Isusova u Sarajevu u vizualnom prikazu adventa u glavnome gradu, poručili su s Filozofskog fakulteta.

Dalje se navodi da su Filozofski fakultet, kao i Sveučilište u Mostaru, mjesto dijaloga i razvijanja vrijednosti multikulturalizma, čemu svjedoče nastavnici, studenti, bivši studenti, te partnerske institucije. Pored toga, na Filozofskom fakultetu se i izvodi kolegij Interkulturalno razumijevanje.

U sklopu navedene ljetne škole, koja se održava uz potporu Grada Mostara, svim sudionicima osiguran je i MostarPass u sklopu kojega će studenti iz cijeloga svijeta moći obići znamenitosti Mostara, koje između ostaloga uključuju i džamije.

Po prvi puta u povijesti Bosne i Hercegovine ljetna škola u organizaciji IPSA-e (International Political Science Association) održat će se u Mostaru, što Filozofski fakultet SUM-a stavlja na globalnu kartu zajedno s Antalyom, Caprijem, Mexico Cityjem, Sao Paulom, Singapurom i Montrealom.

Sam događaj predstavlja izniman uspjeh Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru jer će u naredne tri godine svakoga ljeta svoje kompetencije usavršavati i stjecati studenti iz cijeloga svijeta, zaključeno je u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

16 komentara

 • Pa, zahvalite hrvatskim izdajnicima. Jos se cudite, sto se u Sarajevu desavalo zbog Adventa. Jeste tupi ili glupi?, ili se pravi te ogromno najivni?. Sto je dobijo Hrvatski puk, za ukidanje HB?. Bas ovu opisanu situaciju.

 • Do sada su sve RAZGLEDNICE starog Mosta u Mostaru slikane NAMJERNO tako da su se samo Džamije vidjele na RAZGLEDNICI.

  I to se smatralo da je samo i istina i tako se neupućeni zavaravali da je Mostar samo muslimanski.

 • Sramota. Dzamije su integralni dio Mostara. Ovo je bilo tipično prekrajanje prošlosti I sadašnjosti. Seljačine. Ovime pokazujemo koliko smo bijedni I uski

 • (za 21:27…. katolika na batrije)

  Priznaj ŝto svi znaju…da su se do sada forsirale Fotogrsfije, Razglednice, Crteži…..tako da se u prvom planu vide Džamije …sa porukom…kao da je Mostar muslimanski grad.

  Ima i drugih danas koji smiju i drugu istinu bar CRTATI.

  Pa čak i to …smeta pojedinim
  “katolicima” na baterije.

 • I njihove slike starog mosta nisu iz nekog kuta da se vidi KRIŽ NA HUMU I ZVONIK FRANJEVAČKE nego uvijek neki kut da se džamije ističu,shvatam da su bliže i da su u kadru al isto se naše znamenitosti zanemare

 • Kantoni funkcionisu a entitet FBIH ne, sto uciniti??

  ENTITET BOSNA – ostaviti 7 kantona, vlade i ministre u kantonima.
  *USK opstinu drvar, glamoc i b.grahovo.

  ENTITET HERCEGOVINA – ostaviti 3 kantona, vlade i ministre u kantonima.

 • Ništa ja nisam na baterije. Mozes mi ga… Ako se uzima veduta starog mosta, onda nema zvonika. Jer ga nema. Ako se uzima franjevacki zvonik, onda nema minareta.jer tako kaže geometrija, a ne politika. Seljačine

 • Boŝnjaci se prave pred MZ da su za građansku BiH, ali u suŝtini da bude muslimansko-građanska.
  To je posve jasno svakome Hrvatu i Srbinu u BiH.

 • Ovo je samo mrznja kao i komentari. Sveuciliste je napravilo nepopravljivu gresku zbog mrznje tako da ce to vrlo tesko biti prihvatljivo u civilizacijskoj Europi kojoj izgleda Hrvati tesko da pripadaju

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.