Filipincima prekipjelo: Vratili u Kanadu 69 kontejnera smeća

Filipinske vlasti konačno su ukrcale 69 kontejnera sa smećem na brod te su ga poslale u Kanadu kako bi se napokon završila svađa između dviju zemalja.

Kanada je zabunom poslala smeće u Filipine 2013., a zatim je godinama ondje stajalo u dvije tamošnje luke jer ga Kanada nije željela prihvatiti natrag, piše Večernji list.

To je izrazito naljutilo kontroverznog i osebujnog filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea koji je čak najavio da će Kanadi zbog toga proglasiti rat.

Ako Kanada ne preuzme otpad natrag, bit će bačen unutar njezinih teritorijalnih voda ili 12 nautičkih milja od kanadske obale, zaprijetio je Duterte poručujući Kanadi da Filipine ne smije tretirati kao svoje smetlište.

Kanađanima je rekao da, što se njega tiče, svoje smeće mogu i pojesti. Kanadske su vlasti ovih dana pristale zbrinuti otpad te nadoknaditi troškove prijevoza filipinskim vlastima. Tenzije između dviju zemalja povećane su otkako je 2016. na vlast došao Duterte te nakon što je kanadski premijer Justin Trudeau kritizirao Duterteov način obračuna s dilerima droge u kojem su ubijene tisuće ljudi.

Prije šest godina Kanada je poslala otpad na Filipine koji je označila kao razgradivu plastiku, a zapravo se radilo o tonama smeća iz kućanstava. Teretni brod koji, između ostalog, prevozi elektronički otpad i korištene pelene napustio je Filipine i trebao bi za 20 dana stići u Vancouver.

Kontejneri otpada ukrcani su rano u petak na brod Bavaria u luci udaljenoj sto kilometara od Manile. Glasnogovornik predsjednika Dutertea, Salvador Panelo kazao je da je Duterte uznemiren zbog pretjeranog kašnjenja Kanade u preuzimanju otpada te da je očigledno da Kanada ne shvaća taj problem i Filipine ozbiljno.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.