FIFA će omogućiti lakše promjene sportskog državljanstva, nema više "vezivanja" | Jabuka.tv

FIFA će omogućiti lakše promjene sportskog državljanstva, nema više “vezivanja”

FIFA sprema nekoliko značajnih promjena svojih pravila o pravima nastupa za reprezentacije.

Krovna kuća svjetskog nogometa je svoju 70. Konferenciju zakazala za 18. rujna, a upravo tada će se raspravljati o setu prijedloga promjena i amandmana na već postojeća pravila koja se tiču prava igrača na nastupe za nacionalne timove, prenosi Sportsport.ba.

Većina promjena koje će 18. rujna biti službeno predložene su “površne”, pojedednostavljenja teksta, razjašnjivanje manjih nejasnoća, izmjene zamjenica u tekstu kako bi se naglasila činjenica da i žene igraju nogomet itd. Međutim, tu je i nekoliko velikih izmjena (koje će biti predložene).

Prva velika izmjena o kojoj će se pričati je pravo nastupa za “naturalizirane maloljetnike”. Prema starim pravilima, igrači koji su naturalizirani kao maloljetnici su morali u svojoj “novoj” državi prebivati najmanje pet godina nakon 21. rođendana kako bi zadržali pravo nastupa za nogometnu reprezentaciju. Ovakvo pravilo je izazivalo dosta komplikacija tijekom godina, često su se ulagale žalbe i vodili sporovi, a FIFA to sada konačno želi riješiti.

A rješenje FIFA vidi u setu izmjena:

  1. Osobe koje dosele u svoju novu državu prije devete godine, u istoj moraju prebivati najmanje tri godine kako bi dobile pravo nastupa.
  2. Za one koji u drugu državu doselile između 10. i 18. godine, period obaveznog prebivanja u istoj je pet godina, sve dok do preseljenja nije došlo isključivo zbog igranja za reprezentaciju.
  3. Za one koji u novu državu dosele nakon 18. godine života, razdoblje koji u istoj moraju provesti je pet godina.

Osobe “bez države”

Druga promjena se tiče osoba “bez države”. To su osobe koje nemaju državljanstvo nijedne države zbog činjenice da im je isto oduzeto ili da su ostali bez njega zbog različitih, nesvakidašnjih okolnosti.

Logično, mnoge takve osobe su izbjeglice, migranti koji nerijetko žive u državama u kojima je za njih nemoguće da uobičajenim pravnim putem dođu do državljastva.

FIFA će razmatrati prijedlog da takve osobe, koje nemaju mogućnost dobiti državljanstvo, dobiju pravo igranja za reprezentaciju države u kojoj žive – ukoliko u istoj žive najmanje pet godina.

Vezivanje igrača nastupom za seniorsku momčad

Treća promjena koju vrijedi spomenuti se tiče igrača koji žele promijeniti svoje sportsko državljanstvo nakon što ih je nogometni savez jedne zemlje “vezao” za sebe.

Prema trenutnim pravilima, igrač koji je upisao nastup u natjecateljskoj utakmici na omladinskoj razini ili u seniorskoj prijateljskoj utakmici, ima još jednu priliku (jednom) promijeniti reprezentaciju. Igrač koji je nastupio u natjecateljskoj utakmici za seniorsku momčad, pak više ne može igrati za drugu reprezentaciju.

Pravilo koje će biti predloženo na narednoj FIFA-inoj Konferenciji će dopuštati igračima da naprave promjenu sportskog državljanstva bez obzira na nastup u “pravoj utakmici” za seniorsku reprezentaciju jedne zemlje – dok god se ne radi o utakmici Svjetskog prvenstva ili nekog kontinenatalnog turnira (Europsko prvenstvo, Copa America…). Također, igrači će imati mogućnost povratka “prvobitnoj” reprezentaciji ukoliko za novu ne upišu nijedan nastup.

Dakle, igrači više neće biti “vezani” za jednu državu i njenu reprezentaciju nastupima u utakmicama kvalifikacija, manjih turnira itd.

Na kraju, razmatrat se i promjene koje će dozvoliti igračima da nastupaju za drugu reprezentaciju ukoliko su njihovi nastupi (najviše tri) za prethodnu došli prije 21. rođendana. Konkretno, moglo bi biti moguće da igrač koji je upisao najviše tri nastupa za jednu reprezentaciju (prijateljska ili kvalifikacijska) do svoje 21. godine, nakon razdoblja od tri godine bez reprezentativnog nastupa promijeni reprezentaciju. Slično pravilo bi moglo važiti i za “friško” naturalizirane igrače i njihove nastupe za matične selekcije do 21. godine života.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: