Ferguson: Situacija u BiH je uvijek komplicirana

Situacija u BiH je uvijek komplicirana, na ovaj ili onaj način. Mislim da se sada ne razlikuje, a dolaze i izbori u listopadu i još imamo hitnu potrebu da se političke stranke dogovore kako će implementirati rezultati izbora nakon što se održe, izjavio je za N1 veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson.

Ferguson je kazao da je u BiH trenutno povećana nestabilnost u vladama i parlamentima što rezultira usporavanje reformi.

Ali imali smo i dobrih vijesti, kao kada je BiH predala odgovore na Upitnik, a prije toga početkom godine neke od važnih reformi su usvojene. Uvijek je pomiješana slika, ali bi željeli vidjeti brže postizanje napretka.

Na upit hoće li Međunarodna zajednica intervenirati po pitanju izmjena Izbornog zakona BiH, Ferguson kaže kako ne želi spekulirati što će se dogoditi.

Ono što se treba dogoditi jeste da politički lideri ove zemlje preuzmu odgovornost za funkcioniranje političkog sustava. Američko veleposlanstvo je medijator u tom procesu, u razgovoru političkih stranaka. To će ovu zemlju približiti europskim standardima i omogućiti da se izbori održe i da se bez zadrške implementiraju rezultati izbora, smatra veleposlanik Velike Britanije u BiH.

Federalna vlada i parlament se gotovo i nisu sastajali ove godine. Uvijek je teško za stranog veleposlanika da zna zašto se ove stvari događaju, ali ako su izvještaji točni da je zbog rasprava osoba na različitim pozicijama to je zaista razočaravajuće. Reći ću vam da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva planira investirati više 10 milijuna KM da uvede novi sustav u BiH koji će omogućiti da se nove kompanije registriraju online, puno brže i efikasnije nego što je trenutno. To je važno za poduzetnike i investitore. Ali zakon koji treba podržati taj sustav još nije usvojen od strane federalne vlade niti u NSRS. Ovakve odluke ne bi trebale biti političke, već bi se svi trebali složiti da BiH treba biti bolja zemlja za poslovanje, smatra Ferguson

Prema njegovim riječima, političari bi trebali odgovarati na ono što kažu građani.

Mi svjedočimo određenim rezultatima, zemlja ide naprijed, sporije nego što bi trebalo, ali ide. Ako se Međunarodna zajednica vrati na ono što je bilo prije 10 godina, bio bi to veliki udarac za ovu zemlju i njezinu težnju ka EU. Ako MZ mora raditi sve, onda to nije dobar signal za EU i za građane, rekao je Ferguson na upit bi li situacija bila bolja da je Međunarodna zajednica koristila Bonske ovlasti.

Vaši lideri su se prijavili da se pridruže EU u trenutku kada je mi napuštamo, ali mi podržavamo i poštujemo vašu odluku. 70 posto vaše trgovine je sa EU. Iako napuštamo EU, nastavit ćemo podržavati BiH i ostale zemlje na Zapadnom Balkanu na putu ka EU. To je važno za vas, svi se slažu i to je pravi pravac za BiH, rekao je za N1 Ferguson.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Pa vi ste je najviše zakomplicirali iz MZ-ce,svjetski moćnici jer vam ovakva situacija kaosa odgovara….Da velike sile žele ovdje red i pravne institucije uistinu sve bi to bilo u roku 6 mjeseci do 1 godine…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.