Najveci bh. izvoznik u 2017.: Aluminij je na prvomu mjestu

Prema službenoj statistici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Aluminij d.d. Mostar je i 2017. uvjerljivo zadržao primat na polju državnoga izvoza, ostvarivši 358.225.962 KM izvozne vrijednosti.

Premda se, na ljestvici pregleda vodećih tarifa u izvozu Bosne i Hercegovine zapravo nalazi na četvrtom mjestu, prva tri mjesta zauzimaju grupacije (sjedala, električna energija i drvo), dok je jedini bh. proizvođač primarnoga aluminija najvećim pojedinačnim izvoznikom, što je status koji godinama opravdava, piše Avaz.

Inače, iz BiH je lani ukupno izvezeno robe u vrijednosti od 11.384.774.382 KM, dok je prvoplasiranih 20 izvoznika ostvarilo 5.276.138.370 KM izvoza, što je 46,34% udjela u ukupnomu godišnjem izvozu za prošlu godinu. Aluminij je na prvomu mjestu, kao pojedinačni izvoznik.

Podsjetimo, mostarska tvornica na globalno tržište plasira četiri poluproizvoda, i to trupce, blokove, male ingote i žicu.

Glavnina njezinih proizvoda Bosnu i Hercegovinu napušta željezničkim putom do Luke Ploče (RH) otkuda brodovima doseže brojne europske i svjetske države, održavajući tako mrežu poslovnih suradnika koja povezuje Bosnu i Hercegovinu s brojnim krajevima svijeta.

(www.jabuka.tv)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.