Federacija BiH ukupno dužna 5,65 milijardi maraka

Ukupan vanjski i unutrašnji dug u Federaciji BiH (FBiH), uključujući dugove županija, gradova, općina, javnih poduzeća i drugih korisnika kredita, na kraju protekle godine iznosio je 5.651.960.000 KM ili 27,52 posto BDP-a.

Navedeno je to u informaciji o vanjskom i unutarnjem dugu u FBiH na kraju 2018. godine, koju je u četvrtak razmatrala Vlada FBiH.

U priopćenju Vlade FBiH precizira se da se 83,21 posto duga odnosi na vanjski, a 16,79 posto na unutarnji dug te da će ova informacija biti upućena Parlamentu FBiH.

Iako su u prošloj godini ukupni prihodi, primitci i financiranja bili manji od ukupnih rashoda i izdataka za 8.400.000 KM, bitno je da unatoč ovom deficitu, na kraju prošle godine akumulirani suficit iznosi 114.200.000 KM, navodi se u usvojenom izvješću o izvršenju proračuna FBiH za 2018.

Vlada FBiH je prihvatila informaciju u kojoj je navedeno da su u 2018. ukupno ostvareni i raspoređeni javni prihodi u FBiH iznosili 9.099.500.000 KM, što je za sedam posto ili za 620.100.000 KM više u odnosu na ostvarenje u prethodnoj godini.

Na ovoj sjednici održanoj u Sarajevu Vlada FBiH je usvojila program utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera za 2019. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i zanatstva u ukupnom iznosu od 8.071.280 KM, koja će korisnicima biti isplaćena kao nepovratna.

(Srna)


3 komentara

 • nije to,ništa u usporedbi s mnogim zemljama zapada koje imaju stotine milijardi duga , bilo vanjskog bilo nutarnjeg.Zanimljivo je kako BiH-a, dijaspora, odnosno iseljeništvo, godišnje pošalje na razne načine ili donese direktno više manje novac u zemlju kojeg su prihodili diljem svjeta u iznosu od golemih 5 milijardi maraka.
  jedino se na taj način može objasniti kako zemlja funkcionira bez financijskih stresova ili socijalnih lomova bez velikih potresa koji bi bili normalni ili očekivani s obzirom na manjak u državnom BDP-u, KO0JI IZNOSI BAREM 5 MILIJARDI MARAKA GODIŠNJE..
  Dakle, to je to, iseljeništvo godišnje vrati u svoju matičnu zemlju iznos koji otprilike desetostruko(10) premašuje inoozemna ,izravna ulaganja u Bosnu i Hercegovinu…Kad shvatite da se nešto slično odvija u stavarnosti gotovo 20 godina , onda mirne duše dođete do izravne računice o skoro stotinjak milijardi maraka koje je bh-a,iseljeništvo u zadnjih 20 ili više godina donjelo u ovu zemlju…
  Gotovo isti scenarij je u R Hrvatskoj i tamo još puno brojnija hrvatska iseljenička zajednica barem od početka Domovinskog rata devedesetih,po izračunima ekomomista i znanstvenih suradnika migracijskih ministarstava -godišnje pošalje u RHrvatsku najmanje 2,5-3 milijarde dolara ili eura…
  Stoga, više je u zadnjih 20 godina ,hrvatsko iseljeništvo dalo, poklonilo svojoj zemlji barem desetostruko veći iznos u direktnom plasmanu novca nego sva iniozemna ulaganja koja su u isto vrime stigla u HRVATSKU bilo s zapada više ili s istoka manje.Toliko je značaj iseljeništva u RH ili BiH, da se to nikakvim stranim ulaganjima ne može niti približno mjeriti a kamoli zadužiti…

 • koji grad u bih imade najviše stanovnika
  sarajevo
  onda je sasvim normalno da imade i najviše lopova
  isto je i u zagrebu
  dragi moji vjernici…………

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.