FBiH: U kolovozu će 275 tisuća umirovljenika dobiti po 120 KM, a 100 tisuća po 100 KM pomoći

Prilikom isplate mirovina za srpanj iz federalnog proračuna bit će izdvojeno dodatnih četrdesetak milijuna KM.

Odlukom Vlade Federacije BiH oko 275 tisuća korisnika Zavoda MIO uz srpanjsku će mirovinu dobiti jednokratnu novčanu pomoć u visini od 120 KM.

Riječ je o umirovljenicima korisnicima Zavoda MIO koji mjesečno primaju do 478 KM mirovine. Pomoć će dobiti i oko 100 tisuća korisnika ovog zavoda čija mjesečna mirovina prelazi navedeni iznos od 478 KM. Ta kategorija umirovljenika dobit će po 100 KM jednokratne novčane pomoći.

Kako Večernji listdoznaje iz Federalnog zavoda mirovinskoga i invalidskoga osiguranja, odlukom Vlade Federacije BiH bez jednokratne novčane pomoći ostat će oko 50 tisuća korisnika koji nisu rezidenti BiH. Isplata mirovina, kao i jednokratne novčane pomoći, planirana je 5. kolovoza, a iznos će biti isplaćen iz sredstava Federalnog zavoda mirovinskoga i invalidskoga osiguranja. Inicijativa o isplati potekla je od Saveza umirovljenika iz kojega su obrazložili kako je status umirovljenika dodatno pogoršan situacijom prouzročenom pandemijom koronavirusa.

Odluci Vlade Federacije BiH o isplati spomenute pomoći prethodio je sastanak predstavnika Vlade Federacije BiH s predstavnicima Saveza umirovljenika iz ovog bh. entiteta, na kojem su se otvorile brojne teme vezane uz ovu populaciju. Premijer i zamjenici premijera Federacije BiH zatražili su od predstavnika umirovljenika da iznesu svoje zahtjeve te se na sastanku, osim o potrebi za jednokratnom novčanom pomoći, razgovaralo i o eventualnim poboljšanjima koja bi u konačnici sustavno trebala doprinijeti poboljšanju statusa ove kategorije stanovništva.

Jednoglasno je zaključeno da je prioritet očuvanje stabilnosti mirovinskoga fonda i redovitost isplata, a što je postignuto mirovinskom reformom koju je provela ova Vlada.

Ovo je trenutačno jedina opcija da koliko-toliko pomognemo ovoj zaslužnoj kategoriji stanovništva i ovo je bilo najbolje te najbrže rješenje kojim pomažemo umirovljenicima, a istodobno ne kršimo Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju i ne ugrožavamo postignutu stabilnost mirovinskoga fonda i redovitost isplata mirovina.

Ni u kojem slučaju nismo željeli podleći populističkim potezima kojima bismo zasigurno ugrozili teško postignutu likvidnost fonda i prekršili zakonske odredbe, naveo je tom prilikom predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić komentirajući činjenicu da ove godine nije došlo do redovitog usklađivanja mirovina u travnju jer za to nisu ispunjeni zakonski preduvjeti.

Premijer i zamjenici premijera Federacije BiH naglasili su da se u 2021. godini već bilježi ekonomski oporavak, a što pokazuju i statistički podaci, tako da je izvjesno zakonsko značajnije uvećanje mirovina u sljedećoj godini.

U Federaciji BiH trenutačno je nešto više od 425.000 umirovljenika. Najniža mirovina iznosi 382 KM, zajamčena 478 KM, a najviša 2174 KM. Minimalnu mirovinu prima gotovo 175.000 umirovljenika, a zajamčenu njih gotovo 20.000. Veliki je broj onih koji iz Federalnog zavoda mirovinskoga i invalidskoga osiguranja primaju od 50 do 382 KM mirovine mjesečno.

(www.jabuka.tv)
7 komentara

 • Tužno kolike su mirovine.
  275 tisuća umirovljenika prima 382KM mjrovinu i od toga 20 tisuća 478 KM mirovinu.
  A radili 40 godina, predtrašno

  • Nitko od ovih nije radio 40 godina. Minimalna mirovina za 40 godina staža je 560 KM, a ako imaš ikakav koeficijent onda si iznad toga. To je jadno i prave mirovine imaju samo oni koji su imali povlastice raditi u državnim tvrtkama u kojima i čistačice imaju koeficijente veće od 1. To su nepravde temeljene na korupciji koju je odgojila koministička partija HDZ, osigura ti dobar posao sa povlaštenom plaćom na radnome mjestu na kojemu i ne moraš ništa raditi, a kada ideš u mirovinu onda je ona temeljena na plaći koju si stekao korupcijom i nepotizmom, pa imamo korupciju na korupciju i kod odlaska u mirovinu. Većina ovih malih mirovina su tzv. “borci” koji imaju nešto staža i dupla pripadnost nekoj postrojbi kako bi si osigurali 20 godina staža i osigurali si minimalnu mirovinu. Svi oni, ili ogromna većina je od partije dobila i tzv. skrb ili invalidninu koju su kupili i imaju nekih pristojnih 7 stoja primanja i gdje ogromna većina to uživa već 25 i kusur godina. Onaj tko je radio 40 godina nema šanse uživati u svojoj mirovini 10 godina jer je jednostavno istrošen.

   • Branitelj,
    Minimalna mirovina nije 560 KM nego 382 KM za 15 godina rada.
    I minimalnih ima 255 000 mirovina, piše u tekstu.
    A zajamčena mirovina je 478 KM za 40 godina rada. U u tekstu ti piše da ih ima 20 000.
    A da bi netko dobio 560KM mirovinu mora imati za 40 godina svaki mjesec malo manje od 1000 KM plaću?!

 • Mirovine je trebalo za toliko povecati jer je standard i zivotni troskovi otisli puno vise. A jednakratna pomoc je spin politike i pregovaraca. Regresi podjeljeni od 500-1000 km u drzavnim firmama, ovi uzimaju koliko hoce u vlasti i sebi dizu stalno i trajno. Sto iduci mjesec kada sve poskupljuje i kad nas opet zatvore tko stoku..?

 • u privatnika nema niko koeficijent 1 nego manje daje pola place preko banke a pola na ruke tako s 40 godina staza nema sanse da ima 560 km penzije.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.