Skupština usvojila amandmane na Ustav HNŽ-a, Srbi su konstitutivni

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije na današnjem je zasjedanju u Mostaru, s 26 glasova za i jednim protiv, usvojila amandmane županijskog Ustava kojim se kao ravnopravni priznaju hrvatski, srpski i bosanski jezik te kao službena pisma ćirilica i latinica.

Na ovaj način ispoštovana je presuda Ustavnog suda Federacije BiH i zakonski okvir je usklađen sa važećim zakonima na entitetskoj razini.

Predstavnici srpskog naroda ne kriju zadovoljstvo, a predstavnici druga dva kluba naroda izrazili su nadu da se na ovim unapređenjima neće stati.

Pet godina je trajala borba zastupnika iz reda srpskog naroda za priznavanje ćirilice kao ravnopravnog pisma u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Vesna Saradžić je 2016. godine predstavila inicijativu za amandmansku dopunu Ustava županije.

Nedugo poslije toga i Klub Bošnjaka je uradio isto i onda smo objedinili te amandmane i znate kako se sve kasnije odvijalo. To je rezultiralo presudom Ustavnog suda. Presuda Ustavnog suda je bila još 2018. godine, 2019. godine u siječnju je istekao rok. Mi smo za to vrijeme konstantno pokušavali da se to nađe na dnevnom redu, međutim, nikad nismo uspjeli ni da uđe u dnevni red, a kamoli da se o tome raspravlja, kazala je Saradžić, prenosi BHT.

Nekoliko mjeseci nakon što je Vesna Saradžić zatražila da se u Ustavu HNŽ-a ćirilica i srpski jezik priznaju kao ravnopravni, SDA se s kolegama iz Bošnjačkog kluba pridružila zahtjevu uz dopunu da se i nazivi jezika usklade s tekstom federalnog Ustava, dakle bosanski, hrvatski i srpski.

Mislim da ćemo mi s današnjim usvajanjem ovih šest amandmana koje je kolegij pripremio kao neki prečišćeni tekst amandmana koje su uložili klubovi u prethodnom razdoblju, i amandmana na amandmane koji su uloženi, riješiti i ona goruća i najvažnija pitanja. To su konstitutivnost srpskog naroda, upotreba jezika i pisama i ravnopravno učešće u donošenju odluka, za koje se traži da bude većina u svakom klubu naroda, odnosno, većina ministara u Vladi svakog naroda za pojedina pitanja, kaže predsjednik Skupštine Šerif Špago.

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije na ovaj je način modernizirala županijski Ustav, ali je ostalo još mnogo zastarjelih termina i nadležnosti. Predstavnik Kluba Hrvata Tomislav Martinović stoga najavljuje ozbiljniji angažman na modernizaciji zakonske terminologije.

Mi imamo u Ustavu još jako puno pitanja koje trebamo razriješiti – pitanje institucija koje već odavno nemamo ni u ustavnopravnom sustavu, niti one funkcioniraju, i nema nikakvog razloga ni potrebe da one i dalje egzistiraju u Ustavu. U tom pravcu će ići jedan prijedlog zaključka prema skupštini. Mislim da će on biti podržan, da se kontinuirano nastave ove izmjene ustava HNŽ, kazao je.

Od zastarjelih nadležnosti i termina u Ustavu Hercegovačko-neretvanske županije možda je najupadljiviji termin guvernera umjesto premijera odnosno predsjedatelja Vlade, kao i neke odredbe o načinu popunjavanja tijela vlasti koja nisu u praksi kao u tekstu Ustava.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena/Mario Obrdalj)
7 komentara

  • Jadni ti smo mi s ovim politicarima iz HDZ,SDA,SDS a i njihovim clanovima i uljebima ,jadni smo sa skolstvom i prosvjetom ,gdje ti svagdje treba veza ,na fakultet se mozes upisati jedino ako imas vezu ,usluga za uslugu ide ,nazalost ,pa iz toga izlaze nekvalitetni lijecnici ,inzenjeri,pravnici ,te 3 kvalitetne struke su u Mostaru i BiH ugrozene i ti ljudi koji ovdje studiraju -mladi bi trebali voditi ovu drzavu ,ali ne znam …to je otuzno a sve je kriva politika koja se miješa u rad skolstva ,zdravstva,pravosuda ,u odnosu na prije ,danas ja kvaliteta skolovanja losa ,pogotovo ovdje u BiH ne znam za RH i dalje…mislim da nas vise trebaju zanimati egzistencijalni problemi,ekonomska kriza i sl,a virus ce doci i proci kad tad ,sad,sta je tu je ,tesko jeste vrijeme psihički i fizički za covjeka u BiH ali ne mozemo iz svoje koze i nadamo se ,Bozje providnosti

  • Svi smo ugrozeni sa ovim prevarantima, lopovima, kriminalcima od politicara… Oni vazda o supljacima pricaju i istu matricu ugrozenosti vintaju. Svi smo ugrozeni osim vas koji ste na funkcijama i stimate sebi i svojima od poslova, fakulteta, upravnih odbora, poticaja, mirovina, nepovratnoh kredita itd. Obican narod je ugrozen i nije kostitutivan jednak sa vama…

  • Sve je to u redu samo kako i zašto bosanski jezik u Hercegovini. U obzir dolazi jedino hercegovački ili bosanskohercegovački jezik.

  • Nazalost nije tkz.RS..ona je priznati dio BiH..koliko god se mi pjenili!Ali samo jedno pitsnje…Kad cemo vidjeti latinicu u tomu dijelu BiH?Kad cr se na RTV Srpse ili BN tv..moci vidjeti latinicni natpisi?Dok god se to ne bi dogodilo..ja im ne bih dopustio..NISTA!CETNICI…reci ce za koju god..da je ovo..Srpska krajina..

  • Nije mi jasno kako su Muslimani izmislili bosanski jezik. Naprimjer zadnji vladar tadašnje nekakve poludržave koja je bila praktično pod Mađarima Stjepan (Stipan) Tomašević piše: Ja Stjepan Stipan Tomašević kralj Bosne, Rame, Usore, Soli, Zapadnih Strana … itd. Šta im je tu onda Bosna? Samo nešto malo od Sarajeva do Zenice. Nijedan tadašnji vladar nije spominjao “bosanski” jezik.

  • Eto Srbi se bore za sebe i dobiju a mi ništa. Ne možemo se vratit ni u vlastite kuće i cijeli svijet šuti o tome a pogotovo naši nazovi političari. Srbi protjrali sve iz RS pa opet dobiju i pederaciju. Užas.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.