FBiH frizirala podatke o gospodarskom padu: Sigurno nismo bili drugi najbolji u Europi

Popularna je izreka kako čovjek koji laže u svoje ime dobije etiketu lažova, a onog koji to radi u ime države zovu statističarem. Da doista bude tako pobrinule su se vlasti u Federaciji BiH očito frizirajući podatke o ekonomskom padu u vrijeme pandemije.

Kad je nedavno objavljen podatak za treći kvartal 2020. godine, mnogi nisu primijetili da je Federalni zavod za statistiku “korigirao” ili udvostručio pad u ranijem kvartalu. Umjesto pada od 5,6 posto, sada stoji velikih 10,5. Kako je promjena ogromna, ona dodatno upada u oči te analizu tjera na procjene razloga tog odskakanja.

Progresivni dio struke je još u listopadu upozorio na velike nelogičnosti koje su se javile nakon objave podataka za drugi kvartal i pad BDP-a, kaže za Klix.ba ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Očito da je tada bilo u pitanju friziranje podataka, kako bi se pad u FBiH prikazao manjim nego što je, što je sada potvrđeno objavom podataka za treći kvartal, jer je bilo potpuno nelogično i neobjašnjivo da entiteti imaju manji pad BDP-a u odnosu na državni pad, ako se gledaju desezonirani podaci i promjene u odnosu na prethodno tromjesečje, smatra on.

Posljedice ovakvog tretiranja važnih ekonomskih parametara su dalekosežne.

Retroaktivno mijenjanje podataka, ali s ovakvim razlikama, daje sumnju u vjerodostojnost podataka koji se objavljuju, što u nezavidnu situaciju sada stavlja i predstavnike vlasti koji su se aktivno hvalili gotovo najmanjim padom BDP-a u Europi, kaže on.

Federalni premijer Fadil Novalić znao se pohvaliti kako ekonomski stojimo bolje od svih, kako je od nas bolja jedino Srbija.

Što se tiče mjera koje su iza nas, one su bile kratkoročne i širokopojasne. One su dale rezultat. Može percepcija biti različita, ali stoji činjenica da smo mi održali razinu zaposlenosti znatno bolje nego okruženje. Pad bruto društvenog proizvoda je, da tako kažem, drugi, osim Srbije, gotovo drugi u Europi. To je pozitivna stvar, podaci ubijaju, izjavio je Novalić 2. rujna prošle godine.

Podaci bi možda i ubijali da su bili točni, a da federalno friziranje nije ni tada bilo uvjerljivo znali smo 7. listopada, nekoliko dana nakon što su objavljeni podaci Agencije za statistiku BiH.

Poprilično je nevjerojatno da ekonomski pad u ovoj godini gledan očima entiteta izgleda skoro dvostruko bolje od onog državnog. službeni podaci Agencije za statistiku BiH kažu kako sezonski podešena serija podataka pokazuje pad bruto društvenog proizvoda (BDP) u drugom kvartalu 2020. godine od 10,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, napisali su tada.

Logično da je BDP Bosne i Hercegovine zbroj BDP-a entiteta i distrikta, logično je da i zbroj odražava pad ili rast u zbrojevima. To uče i prvašići, kazala je tada za Klix.ba ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

Samo u BiH zbroj su nešto potpuno neovisno i podložno šminkanju vlasti u pokušaju pokrivanja svoje neodgovornosti i neodgovarajuću politiku. Sada zamislite da se na osnovu ovako ušminkane entitetske statistike prave prognoze, proračuni i kreiraju politike, kazala je ona u tekstu koji su posljednjih dana potvrdile i vlasti u FBiH skočivši sebi u trbuh.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.