Udruga poslodavaca u FBiH: Očekujemo u ovoj godini 350 milijuna KM pomoći – Jabuka.tv

Udruga poslodavaca u FBiH: Očekujemo u ovoj godini 350 milijuna KM pomoći

Stabilizacija gospodarstva, pomoć realnom sektoru kako bi se sanirale posljedice koje je po ekonomiju izazvala pandemija koronavirusa, jedna je od važnijih stavki predviđenih u Proračunu Federacije BiH za ovu godinu.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH, za Faktor.ba kaže da ukoliko ukupna pomoć realnom sektoru u ovoj godini bude iznosila oko 350 milijuna KM, da se može očekivati i zapošljavanje, vraćanje na radna mjesta, najmanje 6.500 osoba.

Nadamo se da s 50 milijuna KM neće zapošljavati po općinama

U Proračunu je za stabilizaciju gospodarstva predviđeno 150 milijuna KM, kao subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima. To bi trebalo izravno ići gospodarstvu. Sljedeće što sam vidio, a što bi moglo pomoći, je 50 milijuna KM kao poticaj zapošljavanju. Iskreno se nadam da će taj novac otići u realni sektor, da neće ponovno završiti u javnom sektoru i da neće dati da se zaposle ponovo po općinama i javnim poduzećima. S tim smo došli već do 200 milijuna KM. Sljedeća stavka koju sam vidio je više milijuna KM za regresiranje kamata za kredite preko Jamstvenog fonda, govori Smailbegović.

Pojašnjava kako je Federacija napravila Jamstveni fond i on je u Razvojnoj banci.

Mislim da je tamo sada nekh 100 milijuna KM. Na bazi toga bi trebalo da se izda nekih 400 milijuna kredita koji će ići po principu da pola iznosa jamči FBiH putem tog Jamstvenog fonda, a pola tvrtka koja uzima kredit. Da bi to bilo zaista neka realna pomoć, jer to što vam netko jamči, tu će biti povoljnija kamata za to jamstvo. Ta sredstva bi trebala ići ciljano na neke ozbiljne projekte i da se subvencionira kamata i trošak jamstva. Time bi te tvrtke praktično dobile novac beskamatno, govori Smailbegović i dodaje:

Sljedeća stvar koju sam vidio u Proračunu FBiH jeste da će FBiH prebaciti mislim čak 250 milijuna KM županijama. Najmanje polovica toga trebalo bi završiti u gospodarstvu u smislu pomoći obrtnicima i malim poduzećima. Naravno, ponovno se nadam da županije neće taj novac usmjeriti 20 posto gospodarstvenicima, a 80 u proračune. Dakle, imamo informaciju da bi trebalo ići ciljano sredstva po nekim projektima. Znači, u gospodarstvo bi moglo završiti u ovoj godini nekih 350 milijuna KM. Federacija je u koroni izgubila 12 do 13 tisuća radnih mjesta. Mislim da je fokus vratiti ta radna mjesta. Hoće li sada biti ti isti ljudi ili drugi, to je za državu manje važno, govori Smailbegović i dodaje:

Ciljati na tvrtke koje mogu vratiti nezaposlenost

Bitno je da se ta nezaposlenost smanji i ja mislim da bi ovdje uspjeh bio ako se od tih 13 tisuća polovica vrati u tijeku ove godine. Nisam siguran da će se svi vratiti, ali bi bio uspjeh kada bi se vratilo nekih šest-sedam tisuća radnih mjesta. Ova stavka 50 milijuna KM u proračunu za zapošljavanje je glavna za ovo o čemu smo pričali. Bila bi katastrofa da se to da javnom sektoru. Treba ciljati na tvrtke koje mogu vratiti zaposlenost.

Podsjećamo, Prijedlog proračuna FBiH za ovu godinu drugi put će se pred izaslanicima Doma naroda Parlamenta FBiH naći 11. siječnja. Proračun FBiH za ovu godinu iznosi 5,4 milijarde KM.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Dragi moji poslodavci što ste Vi napravili za radnike.Velika većina radnicima uplaćuje minimalac i daje minimalne plaće a ostatak daju na crno.Već sad uništavate starost nekom ko trpi i radi za minimalac.Otkud vam pravo da tražite pomoć bilo koje vrste,zar vam je do sada bilo loše.Daj te radnicima doprinos na punu placu pa onda snešto tražite.

  • Vrlo lako se može vratiti zaposlenost, uzmite samo rad na crno stotine obrta konkretno u Širokom, vrijeme je da inspekcijske službe jednom odrade posao, jer mi koji radimo legalno i plaćamo sve namete nismo u mogučnosti izvršavati tekuće obaveze koje svaki dan samo pristižu kroz namete, pa se dešava da se više ni radnici nemogu plaćati i dosta ih je prisiljeno reći svom radniku da nema novca za dalje. A najveći razlog tome je bezobrazno ponašanje gradskih i županijskih tijela koji nikad nisu makli prstom po tom pitanju.Navodim primjer- u Širokom imate 8 prijavljenih frizera, 50 na crno, nemate ni jedan legalan obrt keramičara, samo 2 obrta elektroinstalatera, auto meganičara imate oko 10, a na crno jedno 50 radnji, molera imate samo jedan prijavljeni, alu i pvc stolarije imate legalne oko 20,a na crno oko 40 radnji, fasader samo jedan, na crno ima 15 obrta,instalateri za vodu i grijanje ima samo 2 obrta, 15 na crno, zidari 3,na crno 10 obrta, šitd. itd

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.