Evo zašto vam iskaču reklame o stvarima o kojima ste pričali

Oglašavanje na internetu sve je popularniji vid reklamiranja. Za razliku od ranijih formata, kao što su televizije, oglasi u novinama ili plakati, oglašavanje na internetu omogućuje točno targetiranje odnosno obraćanje točno određenoj publici.

Tako se često događa da vam, nakon što ste jednom guglali neki proizvod, idućih dana iskaču oglasi vezani baš uz taj proizvod. Mnogi ljudi kazat će da im je određeni proizvod počeo iskakati i nakon samog razgovora.

Pričala sam nekidan s prijateljicom o tome da bih htjela kupiti novi kaput. Niti sam ga pretraživala na internetu, niti sam dotad šetala po dućanima u potrazi za njim, a sutradan su mi na mobitelu počele iskakati reklame o kaputima na sniženju. Kako je to moguće? Imam osjećaj kao da me netko uhodi, kaže jedna čitateljica Šibenskog portala.

Nije jedina u tome. Mnogi su uvjereni da ih vlastiti mobitel prisluškuje.

Šibenski haker Denis Periša objašnjava o čemu se radi.

Sve informacije iz bilo kakvih vaših razgovora, pretraživanja ili aplikacija, čak i dejting aplikacija, kasnije se obrađuju i prodaju. To je glavni izvor aplikacijama za koje vi mislite da su besplatne. Ništa nije besplatno, kaže Periša za početak.

Šibenski haker tvrdi kako je ipak morala postojati prethodna radnja vezana uz proizvod kojim je kasnije “bombardirana” na internetu.

To je kao deja-vu. Možda se ne sjećate, ali sigurno ste guglali ili je čak izletjelo negdje prije, a vi ste duže zadržali pogled na tom proizvodu ili kategoriji proizvoda, kaže.

Odlučno niječe da nas kompjuteri i mobiteli prisluškuju.

Glas ne prisluškuju. Prvo, baterija bi vam se brzo potrošila, drugo, ugrijao bi se mobitel, i treće, osjetilo bi se previše potrošnje na podatkovnim megabajtima. Dakle, glasovno ne prisluškuju, ali prate sve što radite online. Sve se to akumulira i kasnije preprodava kao tržišni “tailored-add”. To je danas jednostavno tako i ne treba se bojati, tvrdi Denis Periša kojeg građani zovu i Darkman, a koji je nedavno ugradio ispod kože na dnu palca čip koji mu omogućuje plaćanje računa u trgovinama i bankama, pamti šifre za otključavanje mobitela, vrata i svega ostalog što njegov vlasnik smatra da mu je potrebno.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Ovaj šibenski “haker” je najveća prevara u hrvatskoj informatici. Činjenice su više-manje točne, ali on je netko koga ne treba shvaćati ozbiljno.

    • Kakve činjenice? Pravo na privatnost je do te mjere strogo regulirano u EU da moraš sto puta nekoga upozoriti da ćeš mu skupljati podatke dok ti ne da potpunu privolu. “Data vendorsi” i srodne firme gube slučaj za slučajom zbog regulacija EU-a koje su i više nego paranoične.

  • Da istina je to da samo spomeneš da ti nešto treba, bez da to guglaš i oglas ti se uskoro pojavi, to mi se više puta dogodilo i nije mi bilo svejedno
    Ali zato ću drugi put spomenuti da mi treba love, pa tko zna možda upali

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.