EP kao “apsolutno leglo napastovanja”: Namjerno zapošljavaju mlade asistentice

Kultura seksualnog iskorištavanja mladih asistentica u Europskom parlamentu od strane zastupnika koji ih zapošljavaju počinje se javno otkrivati nakon što je londonski list Sunday Times danas objavio članak u kojem citira neimenovane mlade žene koje tvrde da su bile seksualno napastovane u EP-u.

U kuloarima u Bruxellesu i ranije su kolale prigušene glasine o tome kako su mnogi zastupnici novcem europskih poreznih obveznika nagrađivali mlade suradnice koje su im pristajale biti povremene ili stalne ljubavnice, no istraživanje Sunday Timesa je prvo koje javno dokumentira i slučajeve u kojima su se asistentice osjećale seksualno napadnutima i pokušale oduprijeti, no kasnije šutjele o ome u strahu da će izgubiti posao i karijeru u EP-u, prenosi Večernji List.

Jedna je mlada zaposlenica EP-a posvjedočila novinaru Sunday Timesa kako je ugledni europarlamentarac, neimenovan u članku koji ga opisuje kao oženjenog oca dvoje djece i starog približno 60 godina, nasrnuo na nju dok su bili sami u liftu.

“Milovao me po kosu, zatim po vratu, spuštajući se niže po mojim leđima… Samo sam se smrznula i bila sam ukočena”, rekla je neimenovana sugovornica. Novinar Sunday Timesa Bojan Pančevski tvrdi da je vidio SMS poruke koje je francuski europarlamentarac Yves Cochet (71), bivši ministar zaštite okoliša u francuskoj vladi, slao 25-godišnjoj asistentici svoga kolege zastupnika.

Žaleći se što je odbila njegov poziv na večeru, piše joj da želi dijeliti s njom njezine “strasti, snove i fantazije”.

“Znam da je kliše, star muškarac zove u izlazak lijepu mladu ženu. No, strahuješ li od toga što će ljudi reći… ili možda drhtiš od ugodna iako uznemirujuća iščekivanja”, citira londonski list sadržaj te poruke. Žena kojoj je bila upućena kaže da je ostala skandalizirana i da nikad nije odgovorila.

Još jedna 22-godišnjakinja tvrdi da ju je njemački europarlamentarac hvatao za stražnjicu za vrijeme radnog ručka na temu političke kampanje.

Ona tvrdi da je Europski parlament “apsolutno leglo napastovanja” te da zastupnici svjesno zapošljavaju mlade asistentice s osjećajem da nikome neće odgovarati ako oni ili netko drugi išta i pokuša prema njima u smislu seksualnog napastovanja.

Mnogi europarlamentarci na mnoge asistentice gledaju kao na “komad mesa”, tvrde sugovornice u članku, koje su ohrabrene da progovore o svemu tome zbog skandala u Hollywoodu s producentom Harveyem Weinsteinom.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.