Englezi ogorčeni zbog najgoreg poraza u povijesti engleskog nogometa

Engleski mediji u utorak su ostavili svoje čitatelje bez iluzija, opisavši poraz engleske nogometne reprezentacije na Euru od Islanda (1-2) najgorim u njihovoj povijesti.

Golovi Ragnara Sigurdssona i Kolbeinna Sigthorssona bili su dovoljni da odvedu Island u četvrtfinale gdje ih čeka domaćin Francuska, dok je ovaj poraz naveo izbornika Engleske Roya Hodgsona da podnese ostavku.

Britanski mediji se u utorak nisu suzdržavali pišući da je poraz ne samo “sramotan” nego i “krajnje poniženje”.

Mnogi su podsjetili na šokantni poraz Engleske (0-1) od SAD-a na SP 1950. u Brazilu, iako neki pišu da će poraz iz Nice sada nadmašiti taj dosadašnji najgori rezultat.

“To je bila noć koja je Engleskoj najviše ponizila u međunarodnom nogometu: puno gora od poraza sa SP-a 1950. od SAD-a u Belo Horizonteu”, piše Paul Hayward u “The Telegraphu”.

“Poraz ovdje u Nici će uvijek biti puno veća trauma. I to zato jer se dogodio u razdoblju kada je Premier League postala globalna industrija”.

“Guardian” također uspoređuje sinoćnji poraz s porazom iz  1950. u Belo Horizonteu i sugerira kako se sada trebaju preispitati engleske aluzije da su sila svjetskoga nogometa.

“Hodgsonova vladavina će biti definirana kroz poraz koji se može usporediti s porazom od SAD-a na svjetskom prvenstvu 1950.”, piše “Guardian”. “Sada će početi samopreispitivanje u zemlji koja se voli smatrati nogometnim kraljevstvom”.

“The Daily Mail” poraz od Islanda opisao je kao “seizmički val” za engleski nogomet i dodaje da je Hodgson vjerojatno trebao biti smijenjen, nakon što je Engleska ispala u grupnoj fazi na SP-u 2014. u Brazilu, javlja Hina.

“Kakav je to gubitak, zadnje dvije godine”, piše “Daily Mail”. “Hodgson je trebao otići 2014. godine, kada je Engleska izgubila dvije utakmice na SP-u. Nije bio pravi čovjek tada, a nije ni sada”.

“Puno se govorilo o napretku, obećanju i jakoj kulturi odgovornosti, ali pod pritiskom sve je to isparilo”.

Osim kritika upućenih Hodgsonu, kritizirani su i igrači, ali i kultura Premier League.

“Razlog zašto se nacija bori da osjeća empatiju ili povezanost s većinom igrača je njihov ego”, piše Ian Herbert u “The Independentu”. “Preslavni, prevažni, prebogati, previsoki, premoćni, to je ta Engleska.”

Novinar “The Guardiana” Dominic Fifield također je kritizirao iskusnije igrače u momčadi koji nisu pokazali vodstvo, a nisu ni istupili da pomognu mlađim suigračima.

BBC-jev Phil McNulty također smatra da se igrači trebaju pogledati pod novim izbornikom.

“Krajnja odgovornost leži na izborniku, ali, da ne griješimo, jako su ga iznevjerili igrači koji mogu puno bolje igrati”, napisao je McNulty.

“Hodgson će preuzeti odgovornost i platio je cijenu, ali ti preplaćeni igrači iz Premier League ne smiju izbjeći kritiku”.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: