Električni automobili nisu "čišći" od dizelaša? | Jabuka.tv

Električni automobili nisu “čišći” od dizelaša?

Kod električnih automobila najveći je problem što se baterije proizvode u Kini, a ta država električnu energiju za rad tvornica dobiva uglavnom iz termoelektrana na ugljen.

Uz potrošnju od 17,6 kWh/100 km (baterije iz Kine, ugradnja u Europi), ravnoteža CO2 električnog vozila postiže se tek nakon 300.000 kilometara u odnosu na dizelski automobil (gorivo B7, potrošnja: 4,5 l/100 km).

Zaključak je to Udruge njemačkih inženjera, koja okuplja stručnjake za elektromobilnost, ali i stručnjake za motore s unutarnjim sagorijevanjem. Ova udruga provela je opsežno istraživanje emisija ugljičnog dioksida u proizvodnom procesu i eksploataciji električnih automobila (potrošnja energije, gubitci pri punjenju) i vozila s dizelskim motorima.

Kod električnih automobila najveći je problem što se baterije proizvode u Kini, a ta država električnu energiju za rad tvornica dobiva uglavnom iz termoelektrana na ugljen koje emitiraju ogromnu količinu CO2 u atmosferu. Električni automobili 60 posto emisija CO2 već “emitiraju” u atmosferu tijekom proizvodnje, odnosno prije nego što su krenuli na ceste, piše Autopress.hr.

Udruga njemačkih inženjera zaključuje da se proizvodnja baterija mora organizirati u Europi, koja ima mnogo povoljniji energetski miks od Kine. Jedan od smjerova razvoja, uz električna vozila, bio bi i razvoj sintetičkih goriva, s kojima bi se anulirale štetne emisije.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • A i struja koja se proizvodi bilo gdje u svijetu iz fosilnih goriva i pokreće automobile je “prljavija” nego sagorijevanje goriva i automobilskim motorima. Veći je stupanj iskorištenja goriva u motorima vozila nego na turbinama termoelektrana. Jedino opcija ako je struja za pokretanje vozila proizvedena vodom, vjetrom, suncem ima kakvu – takvu održivost.

  • U nas se u prosjeku uvoze vozila 10 godina starosti.
    Garancija na bateriju svih autoproizvođača 10 godina.
    U nas će dolazit auta sa baterijama sto su pred crkavanjem.

Komentiraj: