Egzodus: Čitave obitelji odriču se državljanstva BiH

Godišnje se u prosjeku blizu tri i pol tisuće građana odrekne državljanstva BiH. U ovoj godini trend je povećan, potvrđeno je za N1 iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Česti su slučajevi i kada se zbog budućnosti u nekoj drugoj zemlji državljanstva odriču i čitave obitelji.

Ukupno od 1996. godine do danas državljanstva BiH su se odrekle 72.523 osobe. Samo u ovoj godini njih 3.335.

“Imamo slučajeve da to urade cijele obitelji. Posebno mislim da treba zabrinuti činjenica da se često radi o mlađim osobama, u najboljoj životnoj dobi. Radi se o osobama od 23, 30 ili 40 godina starosti”, kazao je Milan Zjajić iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Građani BiH najčešće se odriču bh. državljanstva u korist Njemačke i Austrije. Haris Halilović iz Svjetskoga saveza dijaspore BiH kaže da je procedura komplicirana, a prednosti su brojne.

“Uglavnom su pravdali olakšavanje prilikom zapošljavanja, napretkom u karijeri, lakšim putovanjima, lakšim prolaskom i manjim maltretiranjima na granicama. Mnogi od njih su se žalili na proceduru koja traje”, ističe Halilović.

Dva su načina: podnijeti zahtjev putem diplomatsko-konzularnih predstavništava ili izravno putem Ministarstva civilnih poslova.

Ako se odričete državljanstva, morate to i platiti jer postoji taksa.

“Ona iznosi 800 KM, a za osobe koje se odriču u korist država nastalih od bivše SFRJ ta taksa iznosi 200 KM”, dodaje Zjajić za N1.

BiH sporazume o dvojnom državljanstvu ima samo s Hrvatskom, Srbijom i Švedskom. Postoji inicijativa da se sličan sporazum potpiše i s Turskom.

SAD, Australija, Kanada i Novi Zeland toleriraju posjedovanje dvojnoga državljanstva. U svim ostalim slučajevima – građani ako žele državljanstvo druge zemlje moraju se odreći bosanskohercegovačkoga.

(www.jabuka.tv)

 


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.