Džeparenje sve ozbiljniji problem u Mostaru i Neumu

U Mostaru i Neumu posljednjih godina sve učestalija pojava su džeparoši iz cijele regije koji koordiniraju turističkim zonama.

Kako je potvrđeno za FTV u MUP-u HNŽ-a, radi se o kriminalnoj organizaciji koja djeluje već nekoliko godina na prostoru HNŽ-a. Pored džeparenja, obijaju i privatne apartmane i smještaje.

Posljednjih dana u MUP-u HNŽ-a stiglo je nekoliko prijava turista zbog otuđenja privatne imovine, javlja Dnevni avaz. Uglavnom je riječ o ženskim osobama koje djeluju u manjim grupama duž rute od Franjevačkog samostana do Starog grada, koje se neprimjetno ubace među strane goste da bi im otuđile novčanike.

Lišili smo slobode dvije osobe s područja Sarajevske županije koje su došle u Mostar, u stari dio grada, u kome su džeparile. Dolazi krim-milje sklon džeparenju, provalama i organiziranom prosjačenju, kojeg je na području HNŽ-a i Neuma najviše, navodi Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK-a.

Sjajan početka turističke sezone u Mostaru, ali problem je džeparenje

U Neumu su pored džeparenja zabilježena i teža kaznena djela iste kriminalne organizacije, potvrdili su iz MUP-a.

U Neumu dolaze organizirano, obijaju se stanovi, provaljuje u apartmane i otuđuju se mobilni telefoni, novčanici i dokumenti po plažama, dodaje Marić.

Nama kao lokalnoj zajednici sigurnost je na prvom mjestu i u našim nadležnostima i komunikaciji s MUP-om želimo da se to svede na minimum, kaže Dragan Jurković, načelnik Neuma.

Jurković ističe da je u Neumu bilo određenih uhićenja zbog čega navodi da to nije utjecalo na dolazak turista. S druge strane, u Mostaru, turistički djelatnici ističu da je ovaj problem eskalirao jer nije bilo adekvatne rekacije pa bilježe i otkazivanja rezervacija.

Naplaćivat će se ulaz u stari grad u Mostaru?

Gubimo kontakte, poslovne relacije s mnogobrojnim agencijama. Dolaze crveni alarmi, poruke od raznoraznih turoperatera da se izbjegava Mostar kao turistička destinacija.

Mnogi vodiči koji su reagirali, dobivali smo prijetnje putem društvenih mreža i uživo na ulicama. I sam sam to doživio, ističe turistički vodič iz Mostara Dženan Duraković, prenosi Avaz.

Iz Turističke zajednice Grada Mostara naglašavaju da je ovo problem kojim bi se trebale baviti sve gradske službe, jer se radi o zaštićenoj zoni UNESCO-a.

Turist više neće dolaziti – doći će sada i neće nikad više, niti ćemo širiti pozitivnu turističku priču o Mostaru i Bosni i Hercegovini ukoliko vam već prvih dana netko oduzme dokumente, novac, ističe Elvira Dilberović, direktorica Turističke zajednice Grada Mostara.

Jer, kako napominje, preduvjet za dobar i održiv turizam je sigurnosni aspekt koji je trenutno narušen. Osim pojave džeparoša Mostar bilježi i veliki broj slučajeva prosjačenja, što je također višegodišnji problem za koji još nije pronađeno rješenje.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

7 komentara

  • Vodi se statistika. Naravno.
   Uglavnom Zenica i Tuzla.
   U stvari sve što je do sada uhićeno i privedeno bilo je iz Bosne.
   Više žene nego muškarci.

 • Izgradnjom brane negdje između Bune i Žitomislića kvalitetno bi se riješilo pitanje ciganske mahale. Pri punjenju jezera vodom zatvoriti Vardu, Žovnicu i Goranačku cestu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.