Džaferović: Bošnjak je trebao biti gradonačelnik Mostara, HDZ je to izigrao – Jabuka.tv

Džaferović: Bošnjak je trebao biti gradonačelnik Mostara, HDZ je to izigrao

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović smatra da je Bošnjak trebao biti gradonačelnik Mostara te da je HDZ BiH izigrao njihov dogovor.

Kada su u pitanju izbori u Mostaru, dobro je da su oni održani i da je napravljen sporazum SDA i HDZ-a, koji je kasnije podržala Parlamentarna skupština BiH, kojim je omogućeno održavanje izbora u Mostaru. Dobro je da su izbori pokazali da je Mostar zaista multietnički grad. Probosanski politički blok ima 18 vijećnika – dakle, većinu u Vijeću.  Nije dobro što, uz sve poštovanje izabranom gradonačelniku – 2004. su se predsjednici SDA i HDZ-a sporazumjeli da tada bude izabran kandidat iz HDZ-a, a 2008. Bošnjak. HDZ je to izigrao. Mislim da je sada bilo potpuno uredu da Bošnjak bude izabran za gradonačelnika. I HDZ je trebao to podržati, izjavio je za Federalnu televiziju član bošnjačke Stranke demokratske akcije.

Izrazio je nadu da će se krenuti u rješavanje vitalnih problema u gradu na Neretvi.

U sljedeće četiri godine Mostar vidim kao grad u kojem će se raditi prije svega na ovome i na rješavanju vitalnih problema koji su se nagomilali – počev od komunalnih pitanja pa do pitanja ekonomije i svega ono što je vezano za Mostar. To je jedno perspektivno, prosperitetno područje i ukoliko se njime bude vladalo onako kako treba, mislim da on u budućnosti može biti ono što zaista je u BiH, smatra Džaferović.

Raguž: Nisu krive Ćavar i Baralija, nama prijetite

Za Mostar kaže da to mora biti jedinstven grad u kojem svi narodi i građani moraju biti ravnopravni.

Mostar je jedna izrazito multietnička sredina i uredu je da u jednoj takvoj sredini nakon 17 godina gradonačelnika iz reda HDZ-a bude kandidat iz reda bošnjačkog naroda. Žao mi je što je probosanski politički blok između sebe, a naročito Bh. blok, posvađao se i to onemogućio. Suzdržani glasovi su glasovi za kandidata HDZ-a. To je izdaja volje građana Mostara, mišljenja je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Kaže da su priče da su se SDA i HDZ dogovorili obični spin i izmišljotina.

Stranke probosanskog političkog bloka moraju jedinstvenije nastupati kada su u pitanju neke elementarne stvari. Mislim da rade protiv BiH, zaključio je Šefik Džaferović.

Kordić: Pokušat ću ne politizirati probleme Mostara • Marić se ispričao zbog nemilih scena

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)


19 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.