Dubrovačka slikarica u Širokom Brijegu predstavila ciklus “Pod kapom lude”

U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu u utorak 13. ožujka otvorena je izložba akademske slikarice Nade Zec Ivanović.

Program otvorenja izložbe pod nazivom “Pod kapom lude – Slijepac vodi slijepca / Hommage Pieteru Bruegelu Starijem” vodila je Željka Šaravanja.

Fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije u Širokom Brijegu, pozdravio je nazočne kao domaćin te je istaknuo važnost umjetnosti i ovakvih događaja u svakodnevici ljudi. Dubrovački povjesničar umjetnosti Marin Ivanović ukratko je predstavio slikarski ciklus Nade Zec Ivanović i elemente grotesknoga u njezinim izloženim djelima.

Izložbu je otvorenom proglasio stručni suradnik iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH te akademski grafičar Josip Primorac, a glazbenim brojevima oplemenile su je učenice Glazbene škole Široki Brijeg Marija Hrkać i Mija Sesar, obje iz klase prof. Anite Milićević.

U predgovoru izložbi Milan Bešlić napisao je da je slikarica postupkom raščlambe najsugestivnije otvorila ovu temu suvremene ljudske egzistencije u onom njezinu aspektu u kojemu se zrcali slika ljudske otuđenosti od vlastite ljudskosti i izopačenosti u drugoj, gotovo neljudskoj naravi čovjeka i u drukčijem i izokrenutom egzistencijalnom kontekstu.

Nada Zec Ivanović rođena je u Dubrovniku 1965. godine. Slikarstvo je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1988. godine. Uza slikanje je tijekom cijeloga studija izučavala i grafiku, koja joj je postala jednako važno područje interesa i rada. S grafičkim radovima sudjelovala je na međunarodnim grafičkim žiriranim izložbama u Cadaquesu, Barceloni, Wingfieldi, Sofiji, Bagesu.

Prije ciklusa “Pod kapom lude”, realizirala je još pet slikarskih ciklusa. Okušala se i u drugim vidovima likovnosti, dizajnu plakata i kazališnoj kostimografiji, a 20 godina se bavila i pedagoškim radom. Članica je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Dubrovnik i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: