Državni ured za Hrvate izvan RH objavio je Natječaj za dodjelu studentskih stipendija

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Natječaj za dodjelu stipendija redovitim studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske – za akademsku godinu 2014./15..

Dodijelit će se 450 stipendija: 250 stipendija za studij u Republici Hrvatskoj i 200 stipendija za studij u Bosni i Hercegovini. Stipendije se dodjeljuju za razdoblje od 10 mjeseci u mjesečnom iznosu od 700,00 kuna.

Novine u odnosu na prethodne natječaje:

· Povećan iznos studentske stipendije
· Stipendiraju se studenti koji studiraju u BiH

1. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju redoviti studenti koji studiraju na javnim visokim učilištima:

u Republici Hrvatskoj:
pripadnici hrvatskog iseljeništva s prebivalištem u inozemstvu, pripadnici hrvatske manjine s prebivalištem u 12 država u kojima žive pripadnici hrvatske manjine i pripadnici hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini s prebivalištem u Bosni i Hercegovini, koji u Republici Hrvatskoj upisuju ili nastavljaju studij u statusu redovitog studenta na preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju, integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju, preddiplomskom stručnom studiju ili specijalističkom diplomskom studiju.

u Bosni i Hercegovini:
pripadnici hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini s prebivalištem u Bosni i Hercegovini koji upisuju ili nastavljaju studij u statusu redovitog studenta sveučilišnog ili stručnog studija u Bosni i Hercegovini.

Rok za podnošenje prijava započinje danom objave Natječaja na mrežnim stranicama Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske: www.hrvatiizvanrh.hr i traje zaključno do 19. siječnja 2015. godine.
Prijave se dostavljaju isključivo poštanskim putem na adresu: Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Trg hrvatskih velikana br. 6, 10 000 Zagreb. Na omotnici prijave potrebno je naznačiti: „Natječaj za stipendiju za studij u Republici Hrvatskoj“ ili „Natječaj za stipendiju za studij u Bosni i Hercegovini“.

Za dodatne informacije možete poslati upit na adresu e-pošte: [email protected].

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Kad se sastavlja natječaj koji bi ravnopravno trebao odlučiti tko zaslužuje stipendiju, ubuduće bi mogli obratiti pažnju na određene stvari:

    – Natječaj treba jasno razlikovati da prosjek može ogromno varirati ovisno o kojem se faksu radi. Imati prosjek 4.00 na inženjerskom faksu ili medicini nije isto kao imati 4.00 na socijalnom radu ili filozofskom fakultetu. Samim tim ova rubrika je nepotrebna i samo nagrađuje studente koji upisuju fakultete za redundantna zanimanja. Isto tako daje ogromnu prednost studentima koji su sad upisani na prvoj godini studija, jer očito je da bi trebala postojati malo veća razlika u ocjenama iz srednje škole i fakulteta.

    – Napraviti natječaj koji pod socijalno-materijalni kriteriji nema rubriku dohotka po članu kućanstva je glupo i neodgovorno. Jasno je da neki ljudi manipuliraju tim brojkama, ali bez obzira na to ovako bi se puno bolje raspoznalo kome je ova stipendija potrebna.

    – Natječaj dodjeljuje skoro isti broj za studiranje van mjesta prebivanja i gubitak oba roditelja. Tužno.

    – Ne postoji rubrika za dodatne bodove ako je roditelj nezaposlen.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.