Država će izići ususret tvrtkama koje duguju PDV

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH u nekoliko navrata raspravljao je o tome kako pomoći tvrtkama koje legalno posluju, ali zbog teške ekonomske situacije državi duguju PDV. Kako nam je kazao Ante Krajina, federalni ministar financija i član Upravnog odbora UNO-a, određeni koraci su već i poduzeti, dok će se i dalje nastaviti predlagati adekvatne mjere.

– Primjerice, kamate koje su dnevno išle po stopi 0,06 posto smanjene su na 0,04 posto. Nadalje, stopa, kada se pokreće upozorenje za neuplaćene obveze, bila je ranije 10 posto, a sada je smanjena na pet posto, istaknuo je Krajina.

Nadalje, on navodi kako je od ekspertnih članova Upravnog odbora bilo ideja da se, slično kao u Federaciji, ide u izmjene Zakona o zateznoj kamati, kako bi se omogućilo pravnim i fizičkim osobama da se oslobode dijela kamate ako u određenom vremenskom roku podmire svoj dug. Krajina se slaže s mnogim ekonomskim stručnjacima kako bi gašenje većine poduzeća koja duguju PDV, a posluju legalno, predstavljalo veliki udarac za bh. ekonomiju, ali navodi kako se dug mora platiti. Upravo zbog toga se i traže najadekvatniji načini pomoći tvrtaka koje žele poslovati, a duguju određeni iznos poreza državi, piše Dnevni list.

– Mislim da bismo u BiH morali imati jedan uspostavljen sustav, a sustav je ono rješenje koje je uspostavilo funkciju poslovanja, pa bi na taj način bila riješena i kontrola i mjere u slučaju neizvršavanja obveza, istaknuo je Krajina. Uz ovo napomenimo kako se mnogi ekonomski stručnjaci slažu kako bi, slijedeći primjer Hrvatske, da je jedna od najučinkovitijih mjera reprogram duga, preko kojeg bi se gospodarstvenicima omogućilo obročno otplaćivanje.

Podsjetimo, Uprava za neizravno oporezivanje početkom siječnja objavila je listu dužnika neizravnih poreza, na kojoj se nalazi više od 9000 tvrtki i institucija. Jasno je kako se radi o ogromnom broju takvih poduzeća, koja će trebati pomoć države kako bi se izvukli iz teške ekonomske situacije.

S druge, pak, strane, Tužiteljstvo BiH prije nekoliko dana priopćilo je kako su formirali tim tužitelja koji će ispitati oko 1970 pravnih osoba i utvrditi postoje li elementi za kazneno gonjenje odgovornih za utaju i neplaćanje poreza. Primjerice, protiv jednog od najvećih dužnika Mlađana Kekerovića, odnosno tvrtke “MB Kekerović”, te još 23 pravne i fizičke osobe, Tužiteljstvo BiH već je podignulo optužnicu. Naime, svi oni se terete za kaznena djela organiziranog kriminala, pranja novca i porezne utaje, sprječavanja dokazivanja te krivotvorenja ili uništavanja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Prema tome, zasigurno je kako postoji čitav niz onih koji su na sličan način pokušali prevariti državu, i svi se slažu kako se “u isti koš” ne mogu trpati tvrtke koje se bave nelegalnim radnjama s onima koje posluju po zakonu, ali zbog teške situacije na tržištu imaju dugovanja prema državi.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.