Domaći proizvođači negoduju: Raste uvoz piva u BiH, a njegove cijene sve niže

Uvoz piva u BiH je količinski sve veći, dok su cijene na višegodišnjem minimumu pa domaći proizvođači pozivaju državu da reagira i spriječi prekomjeran uvoz i nelojalnu konkurenciju.

U prilog tome govore i podaci Vanjsko trgovinske komore BiH, gdje je uočen ogroman pad uvoznih cijena piva po hektolitru iz zemalja okruženja, na prvom mjestu iz Srbije, zatim iz Hrvatske i Slovenije, a koje su ujedno i tri najveće zemlje po izvozu piva u BiH.

Na primjer, cijena piva iz Srbije po hektolitru je 51 marka, a što je više od dvostruko jeftinije nego 2013. godine.

O kolikoj je razlici riječ, možda najbolje ilustrira podatak prema kojem domaće pivare proizvode pivo koje u prosjeku iznosi oko 110 maraka po hektolitru.

Također, cijena piva uvezenog iz regije je daleko ispod u odnosu na zemlje koje su tradicionalni proizvođači poput Njemačke, Češke, Nizozemske i Irske, iz kojih se uvozi pivo po cijenama od oko 200 KM po hektolitru i više.

Cijene sirovina za proizvodnju piva na svjetskom tržištu posljednjih godina bilježe rast, kao i cijene goriva, samim tim i njegovog transporta, ambalaže, te drugih energenata u procesu proizvodnje, tako da bi situacija s uvoznom cijenom piva trebalo biti suprotna padu, što naravno nije slučaj, smatraju u Grupaciji proizvođača piva u BiH.

Inače u BiH posluje samo pet velikih pivovara, koje zbog loše poslovne klime i uvoza rade sa 50 % kapaciteta, dok pivovare u okruženju posluju za velike svjetske brendove.

Iz grupacije poručuju kako se uvjeti poslovanja moraju pod hitno poboljšati kako se situacija ne bi i dalje komplicirala i na kraju dovela do gašenja proizvodnje, a što bi imalo nesagledive posljedice za sve.

Vedad Ališić, izvršni direktor prodaje u “Bihaćkoj pivovari”, kaže kako se domaće pivare grčevito bore protiv konkurencije, ali da bez pomoći i reakcije države neće moći opstati.

Cijene su niže od realnih. Točnije, to su damping cijene, a na osnovu kojih se plaćaju i obaveze, tako da tu najviše gubi država kroz trošarine, kazao nam je on za Nezavisne novine.

Dodaje kako se roba iz BiH prilikom izvoza testira na sve i svašta, dok sa druge strane uvoznici imaju prilično povoljan tretman u BiH.

Mi ovdje radimo dvije analize prilikom izvoza i izvozimo robu koja, i pored toga, stoji i čeka dok se ne uradi njihova analiza. S druge strane, za robu koja se uvozi iz bilo koje države na našim granicama ne traže nikakvu analizu, niti imamo tijela koji bi to kontrolirali. Carinik samo pregleda papire i mahne rukom, zaključio je Ališić.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Koji socijalisti. Cim se nadju u situaciji da ne mogu konkurirati cjenovno i kvalitetom, traze zastitu drzave. Na kraju opet bi ispastali krajnji kupci. Dosta nam je ovog komunistickog mentaliteta

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.