Puževim koracima: Evo koliko je vremena potrebno za otvaranje kompanije u BiH

Za pokretanje privatnog biznisa, odnosno otvaranje privatne kompanije u Bosni i Hercegovini, treba ni manje ni više nego 81 dan i čak 13 različitih procedura, prema najnovijim podacima.

Ovo je jedan od razloga zbog čega je BiH nekonkurentna u odnosu na ostale zemlje kada je riječ o investicijama. Po ovom parametru BiH je 183. država na svijetu, od ukupno 190, piše Biznis.info.

Usporedbe radi, na Novom Zelandu se kompanija može otvoriti za samo pola dana, po čemu je ova država najbolja na svijetu  po čemu je ova država najbolja na svijetu.

No, i ostale moderne države maksimalno su pojednostavile i ubrzale postupak otvaranja kompanije, a za primjer se mogu uzeti i nama bliske zemlje.

Tako je, na primjer, u Sloveniji za to potreno 8 dana, deset puta manje nego u BiH. Zanimljivo je da se u Sloveniji ne plaćaju nikakvi troškovi otvaranja kompanije, po čemu je ta država najbolja na svijetu.

Od BiH, kada je riječ o lakoći otvaranja kompanije, gore je samo sedam država na svijetu, a to su Ekvatorijska Gvineja, Kambodža, Chad, Eritreja, Somalija, Haiti i Venezuela.

Inače, otvaranje kompanije je jedan od deset parametara koji se navode u izvještaju Svjetske banke Doing Business.

Ostali parametri su dobivanje građevinske dozvole, priključka za struju, osiguranje provođenja ugovora, dobivanje kredita, plaćanje poreza itd.

BiH je ukupno u izvještaju za ovu godinu rangirana na 89. mjesto od 190 zemalja. Najgori rezultat od svih parametara ima upravo po lakoći otvaranja privatne kompanije gdje zauzima, kako je navedeno, 183. mjesto.

Kako je BiH rangirana po ostalim parametrima pogledajte OVDJE.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Kad je riječ o poslu nijednog komentara a kad se tlapi o politici onda sto komentara. Kad mali Knezović baljezga onda ga svi hvale. Kad se radi o nekom zakonu koji bi mogao doprinijeti otvaranju nekog radnog mjesta, to nikog ne zanima. Bavite se vi Komšićem i Čovićem dok zadnji normalan čovjek ne ode u njemačku. Kakvi smo nismo bolje ni zaslužili.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.