Grabar-Kitarović: Odbijam optužbe za bilo kakvo miješanje u BiH, ali stvarno sam zabrinuta

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u razgovoru da je “stvarno zabrinuta zbog BiH” te kako odbija bilo kakve optužbe o miješanju u unutarnje stvari BiH zbog traženja izmjena Izbornog zakona.

Moram reći kako sam stvarno zabrinuta zbog BiH. To je nama susjedna država s kojom dijelimo 1001 kilometar granice, čija stabilnost utječe i na stabilnost Hrvatske, kazala je Grabar-Kitarović u razgovoru za Slobodnu dalmaciju, naglasivši kako joj nije namjera miješati se u unutarnji ustroj BiH i da je to stvar odnosa između izabranih predstavnika naroda.

Međutim, prava naroda, građanska prava, jamstvo mira, sve obveze koje je Hrvatska preuzela, nisu samo unutarnje pitanje BiH, to su i naše i obveze međunarodne zajednice. To su i obveze koje moraju ispunjavati države članice EU-a, a kao što znamo, BiH je podnijela zahtjev za članstvo u EU, dakle, morat će se suočiti s činjenicom da će biti predmet svih postupaka provjeravanja ispunjavanja mjerila kakve smo i sami prošli, ističe hrvatska predsjednica te naglašava:

Iskreno rečeno, BiH, neka se nitko ne uvrijedi, nije skroz politički emancipirana, sve dok gospodin Valentin Inzko kao visoki predstavnik međunarodne zajednice donosi odluke u Sarajevu, kazala je Grabar-Kitarović, prenosi Fena.

Upitana što Hrvatska može učiniti za Hrvate u BiH, a da to ne bude protumačeno kao miješanje u unutarnje stvari, naglasila je kako prije svega želi da se spuste tenzije.

Kampanja je bila ružna, no idemo to ostaviti iza sebe. Hrvatska je spremna na suradnju, ali za suradnju je potrebna i druga strana. Apsolutno odbijam bilo kakve optužbe o miješanju u unutarnje stvari zbog traženja izmjena Izbornog zakona, jer upravo je sam Ustavni sud BiH donio odluku da je Izborni zakon neustavan. Prema tome, sve što tražimo jest da se taj zakon uskladi s Ustavom. Kako će to učiniti, njihova je stvar, u to se ne namjeravam miješati, kao ni u bilo kakvo sastavljanje Vlade i drugih tijela, istaknula je Grabar-Kitarović.

Dodala je kako Hrvatska nije jedina koja traži promjenu Izbornog zakona, stoga će zajedno s drugim državama koje inzistiraju na promjeni zakona, od članica EU-a do SAD-a, inzistirati na uspostavi funkcionalnih i legitimnih vlasti, na dobrobit sviju u BiH.

Unutar Federacije BiH jako je važno vratiti povjerenje i suradnju između Hrvata i Bošnjaka jer ljudi moraju živjeti jedni s drugima. Hrvatska će čvrsto stajati uz Hrvate u BiH, a naravno da želimo dobro i ostalim narodima i svim građanima BiH. Dokazali smo to i dosad nebrojeno puta u odnosu prema BiH, unatoč brojnim skepticima, da se Hrvatska bespogovorno zalaže za europski i euroatlantski put naše susjedne države. Naravno da to u konačnici mora biti volja građana BiH, no pomoći ćemo na tom putu koliko god možemo. Idemo i u rješavanje otvorenih pitanja. Valja naglasiti da prijetnje tužbama susjednim državama neće riješiti strukturne probleme u BiH, niti će građanima život učiniti boljim, zaključila je hrvatska predsjednica u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

 • Draga presjednice.. Samo se vi ustezite i povlacite pred bosnjackim nacionalizmom i ekstremizmom pa ce oni vama do Neuma i Dubrovnika jakp brzo. U BiH- ni je ugrozen jedan konstitutivni narod,, hrvati,,. Zar je to problem reci, zar je problem reci uzroke toga, RH- ka je supotpisnica Dejtona i garant toga mirovnog sporazum. Dejtonski sporazum je do sada narusen vise puta i to vazda na stetu hrvatskog naroda u BiH- ni.. Hrvati su svoju HZ- HB- nu ugradili tim sporazumom u ovu Federaciju i vi ste kao drzava potpisnik Dejtona garant toga.. Ako se nadtavi voditi tako blaga politika, neodgovorna i nedorecena hrvata ce nestati jako brzo u BiH- ni.. Bosnjaci koriste svoje jake lobije Islamskih zemalja, Turske itd, koriste Federalne medije koji su cisto bosnjacki, koriste sve instotucije u Sarajevu koje su pretvorili u bosnjacke, imaju uticaj na visokog prestavnika i druge strane diplomatw i ambasade koje su ocito kupili necim.. Hrvatima nije ostalo nista osim da cekaju sudbinu i ceni scenarij koji im se sprema. Ili da se organizuju uz pomoc RH- ke njenih zastupnika u EP- tu i da probaju Evropi, Americi, svijetu docarati stvarnu situaciju i naum vecinskog bosnjackog naroda. Crkva takode mora reagirati i izvjestiti Svetu Stolicu i Vatikan o svemu jasno i precizno. Vrijeme je za opstati ili nestati..Hrvati su narod koji vjekovima zivi u BiH- ni i treba da se izbori da i dalje budu jedan od tri konstitutivna i ravnopravna naroda sa srbima i bosnjacima…

  11
  1
 • JA BI VOLILA GOSPOJO KOLINDA DA SI SE JAVILA, LUPILA SAKOM O STOL I REKLA :TAKO SE NE RADI! MI SMO NAROD JEDAN!! POLA MILIONA MUSLIMANA ZIVI U HRVATSKOJ, UZIVAJU PRIVILEGIJ, ALI DE NEK OTPIVAJU “ LIJEPA NASA DOMOVINA”?? NIKO I NIKAD!! NI HALID! Ni HANKA!! DOBRO UTUVI U GLAVU I MI SMO HRVATI!!!

  10
  2
  • Baš tako. Nas su Tuđman i Šušak ostavili na milost i nemilost Srbima i Bošnjacima. Mi smo uvijek bili janjičari za Hrvatsku i to ćemo uvijek i biti dok nam ne dođe iz gu..ce u glavu. Gledamo u Zagreb ko u Gospin kip. Valjamo im samo kad je rat. Trebamo se okrenuti sebi i rješavati probleme ovdje a ne u Hrvatskoj.

   2
   1
 • Kada god nas partija branila uvijek smo popušili, pa šta drugo možemo sada očekivati nego pušenje. Badava sam ja prestao pušiti kada svi oko mene puše. KGK se vrpolji kao da sjedi na k…., pa joj neugodno što to drugi gledaju. ZNA SE kako se zastupaju interesi naroda Hrvata, ma gdje god se on nalazio, a ovo što ona radi nije u njegovom interesu. To se samo prosipanje šupljaka za izbornu promidžbu. Pa pogledajte joj samo glavne savjetnike koje ju kontroliraju da ne zastrani i da uvijek bude na partijskoj “liniji”. Ovo je samo nastavak kontinuiteta titine politike, titinog generala, Mesića, Yusipovića. Ništa novo na “istoku/zapadu”.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.