Dogovorena raspodjela 250 milijuna eura pomoći EU između dvaju entiteta i Brčko Distrikta – Jabuka.tv

Dogovorena raspodjela 250 milijuna eura pomoći EU između dvaju entiteta i Brčko Distrikta

Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla dobiti makrofinancijsku pomoć Europske unije u iznosu od 250 milijuna eura.

Dogovor o raspodjeli novca postigli su entiteti i Brčko Distrikt, doznaje Dnevni avaz.

Podsjećamo, Izaslanstvo EU-a odgovorilo je bh. vlastima na primjedbe koje su dostavljene krajem srpnja na tekst memoranduma i sporazuma, a nakon čega su nastavljeni pregovori bh. vlasti na kojima je bilo da dogovore i usuglase raspodjelu ovog novca.

Primjedbe su uputili entiteti i Brčko Distrikt, koji traži da im se, umjesto jedan posto, dodijeli dva posto pomoći. Prema informacijama koje su prenjeli pojedini mediji, raspodjela pomoći od EU-a prvenstveno je bila zamišljena kao ona od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), po principu da FBiH pripadne 61,5 posto, RS 37,5, a Brčko Distriktu jedan posto.

Iako je bh. gospodarstvo u padu, iz RS su željeli da se država BiH izbaci iz memoranduma, kako bi oni, kao entitet, bili vidljivi. Ipak, predstavnici entiteta i Distrikta Brčko dogovorili su raspodjelu ovih sredstva. Na ovaj način otklonjen je jedan kamen spoticanja za dobivanje međunarodne pomoći. Naime, entiteti su dogovorili udovoljavanje zahtjevu Distrikta Brčko.

Dakle, makrofinancijska pomoć trebala bi biti raspoređena tako da Federaciji pripadne 61 posto, Republici Srpskoj 37, a Distriktu Brčko dva posto.

FBiH i RS pristale su odreći se po pola posto sredstava kako bi namirile Distrikt Brčko. Međutim, u pitanju je dnevna komunikacija. Urađen je tekst memoranduma koji će biti dostavljen EU, nakon toga izradit će se sporazum koji je manje-više formalnost nakon usuglašenog memoranduma. Potom slijedi procedura koja je definirana Zakonom o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH. Sljedeći korak je ratifikacija u Predsjedništvu BiH i parlamentima, pojašnjeno je.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.