Dodik: Podržavamo HNS, izborni zakon treba mijenjati

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da SNSD u potpunosti razumije i podržava stav Hrvatskog narodnog sabora (HNS) o neophodnosti izmjena Izbornog zakona BiH.

Dodig navodi da mnogo problema u BiH ne bi postojalo da “političko Sarajevo ne zloupotrebljava izborni sustav majorizacijom dva ili barem jednog naroda”.

Zato je zahtjev HNS-a opravdan i dobar za BiH ako govorimo o BiH ravnopravnih naroda i entiteta. Ako je jedan narod ravnopravniji od druga dva, nema ravnoteže i onda trpi cijeli sustav, rekao je Dodik, komentirajući inicijativu HNS-a za izmjenu Izbornog zakona BiH.

On je ocijenio da je izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka ponovo potvrđena manjkavost sustava u kojem se netko zove hrvatski član, a biran je glasovima bošnjačkog naroda.

Mi moramo imati razumijevanja za nezadovoljstvo Hrvata, jer se SNSD zalaže za ravnopravnost svih u BiH, naglasio je Dodik.

Predsjedništvo HNS-a zaključilo je da su izmjene Izbornog zakona imperativ za stabilnu, samoodrživu i razvijenu budućnost BiH, te neophodan korak ka ravnopravnosti i očuvanju krovnog načela Ustava te da o tome treba hitno otvoriti pregovarački proces.

Prema njihovom zaključku, izmjene Izbornog zakona treba obuhvatiti izmjene protuustavnih dijelova Izbornog zakona, koje diskriminiraju Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivan narod i dovode do kršenja političke neovisnosti te nametanja nelegitimnih predstavnika.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je ranije da će HNS u ponedjeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu.

(Srna)


9 komentara

  • Lop.jedi ti gvanahani.Eto tebi cemo vjerovat seljacino nepismena.Ovaj covjek je korektan i konkretan,za razliku od nasih predstavnika koji se stalno nečeg boje i mudruju.

    • Vidim da si ti bas pismen hahaha
      Pa covjece neobrazovani i neinformirani, oni su uzeli nas teritorij i RS, protjerali 150.000 hrvata i ti mislis da ti je on saveznik. Nema saveznika, nije nam ‘nase’ vodstvo saveznim kamo li ovaj cetalj

  • Tko ce i Dodiku vjerovati. Uz pomoc medjunarodne zajednice dosao je na vlast kada je trebalo smjeniti one srpske tvrdolinijase nakon rata i sada jase na krilima nacionalizma, te mu vjerojatno odgovara da je u Federaciji nered da on moze gonit po svome. Ovako kada se procita ili poslusa njegova izjava djeluje pohvalno za Hrvate, medjutim tko ce mu vjerovati.

  • On podrzava izborni zakon u Federaciji i sve sto nedira u RS- ku. Pametnom dosta. Hrvati u BiH su na zalost prodani u Dejtonu i sada nam ovi u Federaciji zabijaju noz u leda a u RS smo ga dobili 93-95. Ovim u Federaciji je RS uzor kako ocistiti teritorij od hrvsta i kako ih prisiliti na iseljenje i napustanje ognjista. Hrvati u BiH nemaju svoju politiku, nemaju politicki cilj niti nacionalni interes od kojeg se ne odustaje. Sve je podredeno volji pojedinaca, stranaka i njihovim polozajima, foteljama koje su iznad svega… Zato nam i jeste ovako. Sjetite se sto smo imali nako Dejtona95-97
    A sto danas imamo… Za to nam nisu krivi drugi nego nasi politicki prestavnici.. A sjetite se sto du imali bosnjaci a sto danas imaju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.