Dodik: Nikada se u Republici Srpskoj neće učiti o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici

Nikada se neće u Republici Srpskoj (RS) učiti o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici, izjavio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Podržao je najavu ministra prosvjete i kulture RS-a Dane Maleševića, da će na teritoriji tog bh.entiteta biti zabranjeni udžbenici iz FBiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput “opsade Sarajeva” ili izučavanja “genocida u Srebrenici”.

– Nemoguće je da ovdje budu u upotrebi udžbenici iz FBiH u kome piše da su Srbi napravili genocid i da su držali pod opsadom Sarajevo. To nije točno i to se ovdje neće izučavati – kategoričan je on ističući da to ne podrazumijevaju ni kriterijumi OSCE-a.

– Da li bi Bošnjaci pristali da mi napišemo udžbenik u kojem se oni tako kvalificiraju ili netko drugi. To je izvan bilo kakve logike – rekao entitetski predsjednik.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, je za četvrtak 8. lipnja, najavio sastanak predstavnika stranaka vladajuće koalicije, ističući da na tom sastanku neće biti riječi o rekonstrukciji Vlade RS, prenosi Dnevni list.

– Kada ocjenimo da treba dodati novu energiju, to će biti učinjeno, ali to nije ovaj trenutak – rekao je Dodik komentarišući spekulacije o rekonstrukciji Vlade RS-a.

Naivnim je ocijenio vjerovanje opozicije da je nestabilna vladajuća koalicija u RS-u, ističući da SNSD, DNS i SP funkcioniraju petnestak godina te da će biti riječi o priprema za naredne izbore.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.