“Vaspitanje” u RS-u: Iz udžbenika izbacuju “opsadu Sarajeva” i “genocid”

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da će na teritoriju Republike Srpske biti zabranjeni udžbenici iz Federacije BiH, ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput “opsade Sarajeva” ili izučavanja “genocida u Srebrenici”.

Malešević je rekao da se to odnosi na 22 škole u R. Srpskoj gdje je bošnjačkoj djeci dozvoljeno da rade prema nacionalnom programu za Bošnjake iz županija.

Preporuke međunarodnih organizacija bile su da se stavi embargo na izučavanje građanskoga rata u BiH. Sarajevska županija već je najavila uvođenje ‘opsade Sarajeva’ i izučavanje ‘genocida u Srebrenici’ i time odstupila od tog dogovora, iako je OEBS rekao da se to ne radi”, rekao je Malešević za Večernje novosti.

On je rekao da priča o “bosanskom jeziku”, nažalost, nije završena te da je za R. Srpsku riječ o bošnjačkom jeziku. Malešević ističe da bošnjačka djeca imaju sva prava kao Srbi i Hrvati u R. Srpskoj kada je riječ o izučavanju jezika. Resorni ministar je rekao da će u R. Srpskoj učenici više učiti o genocidu nad Srbima u NDH i Drugom svjetskom ratu te izrazio nadu da će analizom doći do programa koji će zadovoljiti i one koji su protiv.

“Ako imamo 700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu i Gradini, moramo pronaći sve imenom i prezimenom. Pored toga, imamo 24.000 ubijene djece”, rekao je Malešević za Večernje novosti.

Ovo nije prvi put da se u javnosti vodi rasprava oko sličnih pitanja. Očito je kako će se preko leđa djece lomiti pitanja o kojima bi trebalo odlučivati pravosuđe i povjesničari. Ali političari u Bosni i Hercegovini imaju neke druge planove.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.