Dodik napustio sastanak: Protiv ustavnih promjena, eventualno za mirni razlaz BiH

Razgovori šestorice bh. čelnik u luksuzu vile na talijanskom jezeru Como propali su, javila je televizija TV1 čija ekipa se nalazi u ovom talijanskom gradiću.

Kako javlja TV1 čelnik SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik napustio je sastanak koji je organizirala Fondacija Konrad Adenauer i već je na putu za Banja Luku.

TV1 navodi i to da su Milorad Dodik i Dragan Čović tijekom sastanka i razgovora o ustavnim promjenama iznijeli najradikalnije stavove po pitanju statusa Republike Srpske i trećeg entiteta.

Decentralizirano uređenje

“Mislim da je veoma jasno danas rečeno da decentralizirano i snažno decentralizirano uređenje BiH nije nespojivo sa praksom EU i da Europa neće nikada ništa nametati niti će tražiti nekakve modele, jer je to stvar lokalnih političkih struktura”, rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni, prenosi Sarajevo-x.com.

On je naglasio da je za Republiku Srpsku prihvatljiv snažan decentralizirani model uređenja BiH, zasnovan na Daytonu. “U tom pogledu, treba jačati ulogu entiteta, federalnih jedinica i nastojati da oni budu subjekti svih procesa te da budu uključeni i u procese europskih integracija, čak do toga da predstavništvo BiH u Bruxellesu ima paritetan broj predstavnika koje šalju niže razine vlasti, a ne da to bude neka selekcija na raziniSarajeva”, objasnio je Dodik.

Čelnik SNSD je rekao da je na kolokviju “Je li Ustav BiH kompatibilan sa EU?” u talijanskom gradiću Cadenabbia razgovaralo o načinima na koji se BiH može dalje kretati prema EU, bez obzira na sve izazove koje sama EU ima u okviru svog funkcioniranja – ekonomskog, socijalnog, pa i političkog sustava.

“Čuli smo i neke europske političare i zastupnike koji kažu da su već umorni od BiH i da se smanjuje interes za nju i da u tom pogledu sve što treba učiniti je da se nekako vrati određena dinamika koja je vezana za famoznu priču ‘Sejdić- Finci’, sustavu pomoći i naravno popisu”, istaknuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, skup u Italiji je bila prilika i da se vide dijametralno suprotne pozicije različitih političkih predstavnika o mogućem uređenju BiH. “Ono što smo mi rekli je da želimo završiti implementaciju odluke ‘Sejdić- Finci’ i da je to sve što se može uraditi na planu ustavnih promjena te da nije moguće ići ka masovnim ustavnim promjenama koje bi značile zahvatanje u bilo koji drugi segment”, naglasio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a ocijenio je da bi, kada je riječ o ustavu BiH, nekada u daljoj budućnosti u novi ustavni dokument eventualno trebalo ugraditi neki mehanizam za mirni razlaz, ustavno predviđen koji bi podrazumijevao način na koji bi se mogla pokrenuti procedura izjašnjavanja ljudi, odnosno naroda o tome što žele ili ne žele.

Entitetima reprezentativne sportske selekcije

On je naveo da je na skupu u Italiji usuglašen stav da konačno treba dozvoliti da entiteti imaju svoje reprezentativne selekcije na međunarodnim sportskim natjecanjima i da je to nešto što je u Europi već vidljivo, poput slučaja Velike Britanije.

“BiH je za nas složena državna zajednica koja treba biti servis za zahtjeve i interese koji imaju niže razine vlasti, prije svega entiteti, jer su oni subjekti i faktori te vlasti”, konstatirao je Dodik.

U svom obraćanju na skupu u Italiji čelnik SNSD-a je govorio o potrebi ukidanja Suda i Tužiteljstva BiH i uspostavljanja novih pravosudnih tijela na razini BiH koji bi isključivo mogli odlučivati po zakonima koje donosi BiH iz njezine nadležnosti, a ne kao što je do sada bila praksa. On je ocijenio da treba ukinuti i ovlasti SIPA-e i svesti ih na njezine kompetencije, odnosno isključivo na borbu protiv terorizma i međunarodnog kriminala.

Dodik je rekao da je na skupu u Italiji predmet opservacije bio i visoki predstavnik. “Vidljivo je da mi i Hrvati želimo da on prestane raditi, a sa druge strane vidimo Bošnjake koji to fanatično žele zadržati, vjerojatno iz lažnog uvjerenja da će ti visoki predstavnici donositi rješenja koja njima odgovoraju”, istaknuo je Dodik.

On je napomenuo da su se spekulacije da se u Italiju ide kako bi se razgovaralo o formiranju vlasti pokazale apsolutrno neutemeljene, jer je na dnevnom redu bilo samo ono što je utvrđeno ranije. Dodik je dodao da mnogi sudionci, koji su bili najavljeni, nisu čak ni došli, poput Miroslava Lajčaka i Jelka Kacina, za kojeg je ocijenio da je i dobro što nije došao, podsjećajući da je “on bio vođa separacije Slovenije od bivše Jugoslavije”.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.