Dječak iz Širokog Brijega: Moja zastava je zastava Herceg-Bosne!

Jedan je dječak, u trećem razredu osnovne škole, u domaćoj zadaći iz engleskog jezika pod pitanjem da nacrta zastavu svoje države – nacrtao je zastavu Herceg-Bosne i pojasnio: “Moja zastava je zastava Hrvatskog naroda u BiH i zastava Bosne i Hercegovine.”

Kako doznaje Dnevnik.ba, dječak zbog zadaće nije imao problema u školi a učiteljica se nasmijala na njegovu domišljatost i komentar da se naši ljudi žene pod ovakvom zastavom.

– Ovo se dogodilo u jednoj područnoj školi u Širokom Brijegu. Podaci dječaka poznati su redakciji a obzirom na to da se radi o maloljetnoj osobi, nećemo objaviti identitet dječaka, no ovim putem mu čestitamo, navode iz portala dnevnik.ba.

Inače, kad je obrazovanje kod nas u pitanju, ono je, kao što i znate – u nadležnosti županija. U županijama s hrvatskom većinom djeca uče jako malo o vlastitoj zemlji i vlastitom narodu. Iako imaju o čemu – ne uče!

U knjizi iz povijesti dominantna je povijest Hrvatske. To i nije nužno loše i nije problem samo po sebi, no problem je manjak ove druge strane, odnosno, realnosti. Nije loše da djeca znaju što se dogodilo u Vukovaru, ali je loše da ne znaju što se dogodilo u Križančevom selu. Nije loše da detaljno uče o Šubiću i Zrinskom,nali je loše da se Kraljevski grad Jajce jedva spominje u knjizi.

Slično je i sa zemljopisom, više djece zna nabrojati županije u Hrvatskoj nego u FBiH. Nije loše da djeca znaju tko je bio Andrija Kačić Miošić, ali je loše da imaju vrlo malo ili nimalo znanja o fra Didaku Buntiću.

Obrazovni programi u našim županijama su uglavnom prepisani iz Hrvatske i više djece zna za Babinu Gredu, nego li primjerice, za Vareš. Uzročno – posljedično, kad ta djeca porastu više prate događaje iz Hrvatske i brinu zbog raspleta izbora u Metkoviću a nemaju pojma tko je Samir Kaplan. I tako dalje…

Malo je dječaka koji bi na ovaj način reagirali u domaćoj zadaći. Jedan broj njih bi nacrtao zastavu Bosne i Hercegovine, drugi bi nacrtao zastavu Hrvatske.

Ni jedno ni drugo samo po sebi nije loše ukoliko dijete posjeduje određene spoznaje i saznanja, ali ako uzmemo u obzir to što sve naša djeca nauče  u školi teško je povjerovati da je dječja inteligencija i domišljatost dovoljna da se izbjegnu sve moguće komplikacije.

(www.jabuka.tv)


31 komentar

 • Gledaj dežurnih domoljuba 😀 “Šta je ovo sa žutom”. Ako niste shvatili živite u Bosni i Hercegovini i to je zastava te države u kojoj živimo. A ovamo s lijeve strane je zastava koja se koristi u kampanji HDZ-a.

 • Poanta je u tom da je to bila DOMAĆA zadaća.Baš bi mali u školi znao šta će nacrtat.Okanite se više Herceg-Bosne i ne maltretirajte nas glupostima!Samo skrećete paznju s pravih zivotnih problema ovog jadnog naroda.

 • Ovo je uvertira da se uvede isti program jer je u ŠB upisano nekoliko muslimanske djece i ako ih dođe još kako će se izvodit nastava po hrv programu

 • Ovo je sve igra,ali ima nas još Hrvata,koji ne prihvaćamo ni Herceg Bosnu,niti Bosnu i Hercegovinu!To su podvale udbaškog HDZ-a
  JEDINO HRVATSKA…..

 • Odmalena se trn ostri .Ovo zuto-plavo izgleda da cete nas uvjersvati da je pod tim znakom marsilali Kulin ban .Kosace Kotromanici Herceg Stijepan Tvrtko eeSulejmanovici izgubljeni u vrijemenu i prostoru.

 • Sve sto mogu kazati je otkud bolan tebe Kaplane na slobodi em ili si lud ili si za zatvora nasilnice i prevarantu…dijete je uradilo ono sto mu je u sr u e sada sto je pametno a moze biti i u srcu i glavi…to je već pitanje izbornoga zakona i ne znam cega sve…zato lomentari si bilo kakvi na ovu temu ne suvisni nego blesavi sa bilo koje strane dolazili…osuditi zlocin svaki je pravda osuditi licemjerstvo i revanšizam je takodjer na neki nacin poštenje i povjerenje ali ne osuditi zlocine svoje strane…ako niste znali zlocin je govoriti da selo Ravno nije u BiH! Naime to je danas opcina u BiH…je li tako Kaplane sto su tvoji preci radili prilikom dolaska jednih celnika HSS u stolac i kako su tvoji preci Kaplane 1941 bili u ndh postrojbama takodjer su se presvukli vrlo brzo u partizane…kaplane sto vise se javis vise se odajes…noje ovo turska tekovina ovdje neg tekovina prije sviji vas ilira pa onda slavena Hrvata a onda poslije zulima turskoha i novonastale nacije od 1974 muslimana pa od 1993 bosnjaka ne bosnjana ilo bosanac nego rih koji su nastali 1993. A zlocini nasih postrojbi nek se zna kao i zlocini vasih brigada slavnih..to nistw u stanju komentirati ili ne daj bože pošteno priznati….SVE SE ZNA KAPLANE I I NJEMU SLICNI SA BILO KOJ STRANE ONI DOLAZILI!

 • Ako smo hrvati trebamo crtat hrvatsku zastavu, bez obzira bili mi hrvati u bosni i herc. Ili njemačkoj ili na bilo kojem dr. Kraju svijeta

 • Mali je odlicno nacrtao ,bas kako treba .
  Nasa je malo suzena kao vreca ,ona druga ,produzi dalje .
  Sto zamjerate pa ovo je dijete crtalo i pisalo onako kako zna bez uvreda.

 • Sve naopako: Zadaću trebaju raditi djeca, ne roditelji. Novinar bi trebao znati i objaviti da je ovo radna bilježnica za 4. razred. A svi zajedno bi trebali znati gdje žive. Bez obzira gdje bi voljeli živjeti.

 • A tko je taj Kaplan???? Proguglao sam i procitao tko je doticna osoba….
  Ako moje dijete treba znati tko je taj covjek onda ne treba ici u skolu nikako…. Nek ne zna ni citati ni pisati, da ne bi slucajno procitao nesto o njemu i njemu slicnima….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.