Ne kasnite sa sadnjom lukovica jer ćete izgubiti na kvaliteti cvijeta

Prekrasan prizor rascvjetanog vrta u proljeće slika je koju svi ljubomorno i s nostalgijom čuvamo u sebi i željno iščekujemo kada će konačno, u ožujku, zaživjeti pred našim očima.

Da bi se to doista i dogodilo, vrijeme je da pripremimo gredice i tegle za sadnju lukovičastog cvijeća – zumbula, tulipana, preslice, narcisa, šafrana…

Poljoprivredne apoteke, cvjećarne i vrtni centri nude brojne vrste – samo trebate odabrati što želite.

Možete korisitii i vlasitite lukovice ukoliko su bile dobro zbrinute odnosno u potpunosti zdrave, sazrijele i dostigle određenu veličinu, piše Večernji list.

– Lukovice moraju biti zdrave i sa deklaracijom, a da bio dobili što kvalitetnije i veće cvjetove, naročito ako želimo posaditi lukovice za uzgoj rezanog cvijeća, tada biramo lukovice veće kalibraže tj. što većeg opsega za svoju vrstu – savjetuje diplomirani agronom Željko Peran iz Savjetodavne službe.

Dodaje kako i gredice za sadnju moraju biti dobro pripremljene i obogaćene hranjivima kako bi biljke bile što kvalitetnije, zdravije i davale veće i čvršće cvjetove.

Listopad je najpogodnije vrijeme za sadnju lukovičastog cvijeća, no svakako to još stignete učiniti, ako se požurite.

Ako živite u prioblanim krajevima onda to možete učiniti i do sredine studenoga. U svakom slučaju, napominje Željko Peran, ne bi trebalo kasniti jer kasnijom sadnjom gubimo na kvaliteti cvjetova. A upravo su cvjetovi najveći motiv zbog kojih sadimo lukovičaste biljke.

Ne brinite se za hladnoću, jer će lukovice izdržati i bez posebne zaštite. Jedino što morate pripaziti ukoliko ste ih posadili u tegle.

Tako hladnoća brže dopire do lukovica, dok su u zemlji zaštićenije od vanjskih faktora poput niske temperature.

– Sadimo li ih u tegli tada ih moramo držati na prostoru gdje neće doći do smrzavanja supstrata u tegli a time niti do smrzavanja lukovice – upozorava Željko Peran.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.