Digli kredit za mirovine – isplata počinje 5. kolovoza

Isplata mirovina za mjesec srpanj započet će u petak, 5. kolovoza 2016., odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO, kazao je Feni šef Ureda za odnose s javnošću tog zavoda Amel Lizde.

Isplata bi trebala biti okončana do 10. kolovoza, pod uvjetom da Zavod dobije pismeno odobrenje od Federalnog ministarstva financija.

”Naime, Odlukom UO FZ raspisan je tender za kreditno zaduživanje kod banaka te je 25. srpnja došlo do otvaranja ponuda gdje je konzorcij banaka ponudio kredit od 63 milijuna maraka. Sukladno zakonu o javnim nabavkama predviđen je rok za žalbe od 10 dana. U međuvremenu smo od Federalnog ministarstva financija zatražili pismeno odobrenje za kredit sukladno zakonu o dugu, zaduživanju i garancijama FBiH. Ukoliko dobijemo pismeno odobrenje od Federalnog ministarstva financija kao što i očekujemo prije isteka žalbenog roka, za isplatu mirovina bit će dovoljna 3-4 radna dana”, naglasio je Lize.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjene. Sukladno tome, najniža mirovina iznosi 326,17, zajamčena 434,90, dok najviša iznosi 2.174, 48 maraka.

Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupna potrebna sredstva za isplatu mirovina za srpanj, s uračunatim troškovima, iznose oko 162 milijuna maraka.

(Fena)

1 komentar

  • Ljudi radili 40 godina ili u državnom ili u privatnom sektoru a poslodavci im nisu uplaćivali doprinose ili minimalne zato većina umirovljenika dobije 326 KM .
    A poslodavci u državnim i privatnom sektoru dobiju po 2100 KM jer su sebi i podobnima uplaćivali maksimalne doprinose. Sramota da je ovo kod nas postala normalno već decenijama.
    mladi odoše i odvedoše obitelji preko bijela svijeta.
    A stari ostaju i oni će otići ostaće im i ovih 326 KM

Komentiraj: