Detalji s ročišta 3F: Novalić poručio da će presuditi sam sebi ako se potvrdi optužnica – Jabuka.tv

Detalji s ročišta 3F: Novalić poručio da će presuditi sam sebi ako se potvrdi optužnica

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić morat će pričekati odluku Suda BiH koja mora biti donesena u zakonskom roku od 24 sata.

Dok su odvjetnici obrane trojice osumnjičenih negirali da postoje bilo kakvi dokazi i elementi kaznenih djela iz predmeta Tužiteljstva BiH, tužitelji su, s druge strane, isticali da je pritvor jedina zaštita opsežne istrage koju provode u ovom predmetu, javlja Klix.ba.

Tužiteljstvo BiH: Razrađen plan nabavke

Prije nego što su tužitelji u subotu navečer obrazložili zašto su predložili mjeru jednomjesečnog pritvora, odvjetnici koji zastupaju Novalića, Solaka i Hodžića požalili su se sutkinji da nisu zaprimili dva dokaza koje Tužiteljstvo BiH još ne želi objaviti.. Ovi dokazi dostavljeni su samo Sudu BiH, a tužitelji su istaknuli da će ih dostaviti i obrani kada se steknu uvjeti za to.

Tužiiteljstvo BiH obrazložilo je da je zatražilo određivanje pritvora zbog koluzijske opasnosti, bojazni da bi osumnjičeni na slobodi utjecali na svjedoke, prikrivače i sudionionik. Iz Tužiteljstva BiH kazali su da javnost opravdano očekuje hitnu istragu, postupanje i kvalitetno vođenje istrage.

Tužitelj Mirza Hukeljić rekao je da je Tužiteljstvo BiH provelo opsežnu istragu u proteklih 25 dana. Stoga je i opsežna dokumentacija dostavljena Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH predložilo jednomjesečni pritvor za 3F, SDA traži puštanje Novalića

Osumnjičeni su, koristeći izvanrednu situaciju zbog pandemije, pripremali plan kako bi pribavili novac za nabavku respiratora. Oni su plan razradili podjelom uloga na način da bi Novalić iskoristio položaj premijera te svoj službeno-politički utjecaj kako bi se sredstva stavila na raspolaganje Federalnoj upravi civilne zaštite, odnosno kako bi se sklopio ugovor s firmom “Srebrena malina”, kazao je Hukeljić.

Iz Tužiteljstva su kazali da je Hodžić prikrio da njegova tvrtka nema uvjeta za prometovanje medicinskim sredstvima i opremom.

Tužitelj Džermin Pašić naglasio je da Tužiteljstvo mora provesti istražne radnje zbog kojih je potrebno donijeti mjere pritvora za osumnjičene. U nekoliko navrata tužitelji su istaknuli da su ometani u istrazi te da su pod velikim političkim pritiscima u ovom predmetu.

Hodžić se javio na osobni E-mail premijera Novalića 29. ožujka u kojem govori o dva respiratora. Njegova ponuda je proslijeđena Zavodu za javno zdravstvo, ali ta ponuda odnosi se samo na jedan respirator. Stručne analize o tom respiratoru vršile su se u Uredu premijera FBiH. Premijer je razgovarao s nekim dekanom koji mu je rekao da jedan od respiratora nije adekvatan te ponuda Fikreta Hodžića nije u potpunosti otišla do tijela vlasti. Sve druge ponude proslijeđene su elektronskom poštom Zavodu za javno zdravstvo. Hodžić i Novalić su dva dana prije zaključenja ugovora vodili telefonsku komunikaciju. Najmanje je bilo bitno koji će respiratori biti nabavljeni, već samo da ih nabavi Fikret Hodžić, rekao je Pašić.

Respiratori su još u Zračnoj luci u Sarajevu, Srebrena malina nije platila PDV

Prema istrazi Tužiteljstva BiH, potom je Hodžić u novom E-mailu premijeru Novaliću dao analizu respiratora. Rekao mu je da služe za manje bolnice, da su slabiji, ali da će poslužiti za tretman pacijenata. Novalić je u svom iskazu potvrdio da je razgovarao s Hodžićem.

Ponuda Fikreta Hodžića navodno je uručena izravno na ruke Fahrudinu Solaku.

Tužitelji su kazali da je Novalić znao i prije zaključenja ugovora koje će respiratore nabaviti te da su Novalić i Solak sinkronizirano djelovali.

Početkom travnja premijer Novalić je, prema istrazi Tužiteljstva BiH, pisao tvrtki u Kini, raspitujući se za respiratore.

Solak i Hodžić u svojim obranama kažu da je tehničkom greškom ponuda Hodžića došla do premijera te da je tehničkom greškom Novalić pisao Kini, kazao je tužitelj Pašić.

Pojavljuje se još jedna “tehnička greška” koja se odnosi na zamjenu ugovora i ponude, odnosno izmjenu tipa respiratora u ponudi. Tužiteljstvo BiH kazalo je da se ove zamjene nisu radile bez znanja Novalića.

Viber komunikacije

S obzirom da su za potrebe istrage izuzeti mobiteli osumnjičenih, u usbotu se u sudnici dosta govorilo i o razgovorima iz Viber grupa, a najviše o razgovorima Novalića i njegovih suradnika. Između ostalog, čitani su transkripti razgovora o “davanju ovlasti i vjetra u leđa Solaku”, promjeni Križnog stožera FBiH, dostavi respiratora…

Također je i Hodžić pisao Novaliću da se “treba što prije dobiti dozvola za nabavku respiratora” nakon čega je premijer pozvao na ubrzanje postupka.

Iz Tužiteljstva BiH su kazali da je nakon pokretanja istrage u spornoj Viber grupi između Novalića i njegovih suradnika došlo do brisanja poruka. Ipak, premijer je prilikom ispitivanja negirao bilo kakvo brisanje poruka. U to vrijeme on je zamijenio svoj mobilni uređaj, što često radi zbog prirode svog posla, kazali su kasnije Novalićevi odvjetnici.

HNS: Afera “Respirator” test za pravnu državu, vladavinu zakona i prava

Tužiteljstvo BiH naglasilo je da je svaka radnja osumnjičenih potkrijepljena dokazima, s čim se ne slažu odvjetnici obrane.

Vidović: Protuzakonito držanje u pritvoru

Vasvija Vidović, odvjetnicaFadila Novalića, kazala je da je njen branjenik protuzakonito zadržan u pritvoru dva dana, odnosno više od 24 sata. Iste žalbe imala je i obrana Solaka i Hodžića.

Tužiteljstvo nije utvrdilo što to povezuje s pranjem novca, koji je to iznos koji su osumnjičeni mogli podijeliti. Iz navoda Tužiteljstva mora biti jasno da je osoba djelovala izvan svojih službenih dužnosti. Mora biti utemeljena tvrdnja o protupravnoj imovinskoj koristi. Premijer nije učinio baš ništa osim onoga što je Vlada FBiH morala učiniti u razdoblju izvanrednog stanja. Tužiteljstvo konstruira ideje o kriminalnoj svijesti Novalića i zamagljuje nedostatak činjenica. Tužiteljstvo nije ništa postiglo u financijskoj istrazi o pranju novca, a hoće uhićivati ljude. Nemamo mi ovdje posla s kriminalcem, već s časnim čovjekom koji je na zahtjev međunarodne zajednice došao u Vladu FBiH kao najuspješniji izvoznik u BiH, kazala je Vidović u obranu federalnog premijera.

S obzirom da su tužitelji spominjali i izmjene u Federalnom kriznom stožeru tijekom trajanja izvanredne situacije, Vidović je naglasila da se ništa ne smije pripisivati tim izmjenama.

Ona je dodala da bi određivanje pritvora premijeru Novaliću moglo ugroziti rad Vlade FBiH.

Ovo je vrlo opasna situacija u kojoj odluka pravosuđa može imati povijesne razmjere. Može nas odvesti u neizvjesnu budućnost, kazala je Vidović te dodala da nikada u životu nije imala predmet s ovoliko apstraktnih tvrdnji i nejasnoća.

Obrana: Nema dokaza i elemenata kaznenih djela

Sa stavovima odvjetnice Vidović složili su se i ostali članovi obrane. Odvjentik Kadrija Kolić koji zastupa Fahrudina Solaka istaknuo je da u ovom predmetu uopće nema elemenata kaznenog djela. On se osvrnuo i na kvalitetu respiratora.

Izetbegović: Nastavak udara na Bošnjake

Ovi respiratori se mogu koristiti. Vlada je prilikom nabavke radila u dobroj i najboljoj namjeri. Potpuno je bilo opravdano ovakvo djelovanje Vlade FBiH. Sve radnje koje je preduzimao Solak su bile slijedom odluka FUCZ-a, rekao je Kolić.

On je istakao i da Tužiteljstvo BiH krši Konvenciju o ljudskim pravima jer u sudskom spisu ne postoje dokazi koji bi opravdali određivanje pritvora.

Odvjetnica Mirna Delalić koja zastupa Fikreta Hodžića naglasila je da Tužiteljstvo BiH nema nikakvih dokaza o udruživanju osumnjičenih radi ostvarivanja imovinske koristi.

Moj klijent nije poznavao nikoga od ovih osoba da bi on mogao postati pripadnik neke grupe. On je svoje ponude slao i drugim organima i drugim zemljama, ne samo Vladi FBiH. Nema nijednog dokaza da je Fikret Hodžić bio dio nekog plana i podjele uloga radi ostvarivanja imovinske koristi. Točno se zna gdje su sva sredstva preusmjerena, kakav je bio tijek sredstava i postoje dokazi za to, kazala je Delalić.

Odvjetnici osumnjičenih imali su brojne primjedbe na neadekvatno provedenu financijsku istragu Tužiteljstva BiH kazavši da ne postoje dokazi o sredstvima i količini imovinske korist osumnjičenih. Pri tome je obrana Hodžića istakla da dobit tvrtke “Srebrena malina” prilikom nabavke respiratora ne iznosi ni pet posto.

Gdje je tu udruživanje grupe? Tko se udružio? Nije nitko. Nije ni bilo udruživanja. Nije bilo nikakvog tala, narodski rečeno, kazala je odvjetnica Delalić.

Sud BiH nakon sinoćnjeg ročišta ima rok od 24 sata donijeti odluku o prijedlogu Tužiteljstva BiH o određivanju jednomjesečnog pritvora Novaliću, Solaku i Hodžiću.

Podsjećamo, Novalić, Solak i Hodžić osumnjičeni su za kaznena djela udruživanje radi činjenja kaznenog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zlouporabu položaja i primanje dara i drugih oblika koristi.

Afera “Respiratori”: Poruke iz Novalićevog mobitela upućuju na Sebiju Izetbegović?

Nakon što su odvjetnici iznijeli zbog čega se protive prijedlogu Tužiteljstva BiH da osumnjičenima u aferi “Respiratori” bude određen jednomjesečni pritvor, u Sudu BiH kratko su se obratili premijer FBiH Fadil Novalić i suspendirani direkotr FUCZ-a Fahrudin Solak.

Izražavam frustraciju zbog ovog predmeta. Još samo nedostaje da kažu kako smo mi naručili pandemiju od Kineza. Preko mojih ruku su prešle 2,2 milijarde KM dok sam radio na izvozu iz BiH, zašto bih sada ostvario bilo kakvu korist od ovih 10 milijuna? Nemam potrebu baviti se ovim glupostima, ovo o čemu govore iz Tužiteljstva va BiH je nemoguće, ovo je bio javni novac koji je usmjeren na drugu stranu. Tužitelji su pokazali brutalno neznanje o radu Vlade FBiH, ovo nije istina. Kako je Newton kazao:

Ne može se dokazati događaj koji se nije dogodio.

Ovdje ništa nije po definiciji pranja novca, ako netko može dokazati da se to dogodilo ne treba meni sud suditi, ja ću sam sebi presuditi. Uhitiit svog premijera za mene je državni udar, duboko sam protiv ovog događaja. Nisam ni jeo ni pio, izaći ću iz ovoga kao čist čovjek, kazao je Novalić.

Njegovi odvjetnici istaknuli su da bi ovaj postupak bio pravedan i pravičan samo ukoliko bi se ispitale sve javne nabavke u vrijeme pandemije, a ne samo ova, javlja Klix.ba.

Solakovi advokati su predložili da se umjesto pritvora odrede mjere zabrane, a on je poručio da će se prodržavati svih odluka Suda.

Cijeli svoj radni vijek radim u skladu sa zakonom. Kad sam prije šest godina došao u FUCZ zatekao sam loše stanje, imali smo samo jednu lopatu, a danas smo itekako uspješni u svom poslovanju, rekao je Solak.

Evo za koja kaznena djela su osumnjičeni Novalić, Solak i Hodžić

(www.jabuka.tv)


12 komentara

  • ….Novalicu I ostalima…sto ste cekali do sada,trebali ste dignuti ruku na sebe Jos prije,da nas postedite ovakvih sranja..

  • Ovaj Novalic ili je lud ili bezobrazan. On sinoc u sudu BiH kaze da je njegovim hapsenjem izvrsen drzavni udar, kaze da ga visoki prestavnik hvalio, kaze da je radio bio direktor firme gdje de vrtilo dvije milijarde km i da sad u prevodu on spane na 10 milijuna, kaze nije jeo i pio od cetvrtka itd. Boze sacuvaj ovih patriota. Novalic i vrh SDA su u panici i pogubili su kompas, prijete, vrijedaju pozivaju na kaos u Federaciji Kazu ako Novalica ne puste nema mirovina i invalidnina. Boze moj gdje mi zivimo. Znaci lopov i kriminalac mora vani da bi mi imali mirovine i invalidnine. Tuzioci sinoc u sudnici kazu da imaju nevidene politicke pritiske vrzano za ovaj slucaj. Pa gdje mi zivimo.??!

  • Pravno gledajući, što je to osnovana sumnja? Dakle, kod svih osoba navedene u predmetnoj optužnici postoji osnovana sumnja da su počinili kazneno djelo. Međutim, s obzirom na biće kaznenog djela i ino-element ( ima karakter međunarodnog organiziranog kriminala ), postoji osnovana sumnja da su i neke druge osobe, također sudjelovale u određenim protuptavnim radnjama činjenja odnosno nečinjenja, s obzirom na njihove funkcije u vrijeme nastanka kaznenog djela, a to se prvenstveno odnosi na zamjenicu Premijera i komandanticu kriznog štaba FBiH Jelku Miličević, ministricu financija koja je isplačivala sve financijske transakcije u vrijeme pandemije, zatim ministar Zdravstva Vjekoslav Mandić, kao i direktor Javnog Zdravstva Davor Pehar, dakle sve ove osobe, prema svojim sposobnostima ( funkcijama ) morale su znati za postojanje kaznenog djela. To je takozvani nesvjesni nehat ili culpa, kao lakši oblik kaznene odgovornosti. S obzirom na to, da je tužiteljstvo izostavilo ovaj dio optužnice ( ne ulazim u razloge ), ova optužnica će na Sudu BiH 100% pasti. Dakle, nije mi namjera ovdje nikoga zastupati, ali sam se nagledao mnogih optužnica koje su zbog procesnih grešaka tužiteljstva padale na sudovima. Što se tiče ove trojice tužitelja, mogu reći jednu stvar, da su više puta bili disciplinski kažnjavani zbog uništavanja predmeta, tako da su i sada svjesni svojih uloga, da će optužnica pasti, a sve će se naravno pripisati političkim pritiscima, kojih ima, ali pitanje je s koje strane dolaze i zašto.
    Žao mi je što se to događa, ali takav je kazneni postupak. L.p.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.