HNS: Afera “Respirator” test za pravnu državu, vladavinu zakona i prava

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pozdravilo je napore pravosudnih i policijskih institucija “u aferama koje potresaju Federaciju BiH i konkretne poteze kojima javnost svjedoči u posljednja 24 sata nakon uhićenja glavnih osumnjičenih u aferi ‘Respirator'”.

Predstavnici političkih stranaka okupljenih u HNS-u na sjednici u petak komentirajući aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini istaknuli su kako pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu.

Cijeli proces mora doživjeti svoj konačan pravni i sudski epilog, a odgovorni pojedinci odgovarati. Ova afera predstavlja test za pravnu državu, vladavinu zakona i prava, kao i buduće aktivnosti u pregovaračkom procesu s Europskom unijom”, priopćeno je iz HNS-a.

Ističu pritom kako previranja oko raspodjele sredstava MMF-a moraju biti razriješena u skladu s političkim dogovorom koji je postignut i odlukama Fiskalnog vijeća u kojima su županije jasno naznačene kao jedinice koje izravno sudjeluju u raspodjeli novca od strane Središnje banke BiH.

Komplikacije i pokušaji ostvarivanja političkih igrokaza već duže vrijeme nemaju nikakvog smisla, stoga Predsjedništvo HNS zahtijeva od nadležnih institucija da financijska sredstva konačno budu aktivna i na raspolaganju kako bi se osigurala sredstva pomoći za gospodarske subjekte i omogućio njihov oporavak i nesmetano funkcioniranje.

Na sjednici se raspravljalo i o predstojećim lokalnim izborima koji su još uvijek, kako navode iz HNS-a, u pravnoj neizvjesnosti zbog prolongiranja datuma izbora te aktivnostima samog SIP BiH koji bi trebao osigurati preduvjete za održavanje izbornog procesa.

Na tragu prethodnih odluka Predsjedništva HNS, usuglašeno je kako će HNS imati zajedničke kandidate u onim mjestima gdje je hrvatski narod izložen utjecaju brojnosti druga dva naroda, kako bi ostvarili što bolji zajednički izborni rezultat i spriječili disperziju glasova.

Pitanje SIP BiH kao nadležne institucije za održavanje izbora također mora biti zakonski razriješeno kako bi izborni proces prošao transparentno i u skladu sa zakonskim propisima i demokratskim procedurama, navode iz HNS-a.

Jedna od točaka dnevnog reda odnosila se i na predstojeće parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj. Razgovori oko kandidata u XI. Izbornoj jedinici u narednom razdoblju biti će intezivirani kako bi hrvatski narod i dalje imao svoje predstavnike u hrvatskom Saboru.

Predsjedništvo HNS komentiralo je i poboljšanje ukupne epidemiološke slike na prostoru BiH te uputilo zahvalnost svim medicinskim, policijskim i djelatnicima civilne zaštite koji su najzaslužniji za uspješnu borbu i suzbijanje utjecaja korona virusa.

Sve aktivnosti u sljedećem razdoblju moraju biti usmjerene u omogućavanje stabilnosti i likvidnosti svih direktno pogođenih grana gospodarstva kako bi negativni efekti bili svedeni na minimum, proiopćio je Ured za informiranje HNS-a.

Izetbegović: Nastavak udara na Bošnjake

(www.jabuka.tv | Foto: HNS BiH)


8 komentara

  • Slazem se sa naslovom clanka!Tko god je od lopova znao za ovo I cinio kontra drzavljana ove zemlje,treba ih uhitit!!Bez obzira na ime I prezime I nacionalnost. Riba smrdi od glave.

  • Jer čović stoji iza hapšenja Novalića preko tadičke! Neće ovo na dobro, a hrvatima je lvo politički keaj jer će sada bošnjaci uraditi sve da dođe do drugačijeg ustrojstva suda i tužilaštva BiH, a deblji kraj ćemo izvući mi privrednici hercegovine! Hrvatski narod gubi sa kradezeom!

  • Neka neka..jos ovi par hdz ovih narkomana i dilera treba uhvatit i dozivotno zatvorit..gazda premier kladionice dila i prodaje drogu 20 godina i niko nista samo zato sto je njihov lopov..

  • u dragančeta j ključ sada će bakir da da koliko bude pitao od mmf i poziciju koju hoćemo on je gazda u kući i u državi malo nas je ali gaće krojimo

  • Lupate gluposti. Ovo je kriminal koji nebi napravila djeca od 15 god. Ovdje je sve jasno. Ortacki i stranacki kriminal u vrijeme dok su nam uveli policiski sat u ucerali narod u kuce, stanove. Providno.!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.