Afera “Respiratori”: Poruke iz Novalićevog mobitela upućuju na Sebiju Izetbegović? – Jabuka.tv

Afera “Respiratori”: Poruke iz Novalićevog mobitela upućuju na Sebiju Izetbegović?

Hoće li se klupko kriminala i korupcije u poslovima javnih nabava tijekom pandemije konačno raspetljati?

Tijekom protekle noći, nakon maratonskih saslušanja, u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zadržani su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendirani direktor FU Civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor tvrtke “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Svi putevi vode do Nje

Tijekom istrage koja se vodi već mjesec dana, a intenzivno posljednjeg tjedna, saslušano je više umiješanih osoba u svojstvu svjedoka, da bi se u posljednja 72 sata konačno došlo do osumnjičenih. To, naravno, nisu samo trojica spomenutih. Prije par dana oduzeti su mobiteli premijera Novalića i njegovih prvih suradnika Edite Kalajdžić i šefa ureda Hasana Ganibegovića.

Na nekima od njih poruke su brisane, posebno iz viber mreže, ali SMS poruke je moguće “vratiti” čak i ako se obrišu iz uređaja. Upravo premijer Novalić je tražio da Tužiteljstvo BiH što prije istraži ovu aferu i raščisti sve nepoznanice jer “nema ništa kriti”. I upravo njegov mobitel mogao bi biti ključan za rasvjetljavanje afere, piše thebosniatimes.ba.

Evo za koja kaznena djela su osumnjičeni Novalić, Solak i Hodžić

Prema saznanjima od izvora u SIPA-i, u njegovom mobitelu pronađene su poruke koje upućuju na to da bi osoba koja je inzistirala na nabavi beskorisnih respiratora mogla biti generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović! Je li to točno, u SIPA-i nisu službeno potvrdili, budući da su saslušanja Novalića, Hodžića i Solaka trajala cijelo popodne i noć s četvrtka na petak. Iza ponoći zgradu SIPA-e su napustili njihovi odvjetnici, a tijekom dana (petak) u Agenciji će se odlučiti hoće li oni biti predani u nadležnost Tužiteljstva BiH.

Istražitelji u KCUS-u

Također, da je s aferom itekako povezan KCUS, a time i direktorica Izetbegović, ukazuje činjenica da su istražitelji SIPA-e u srijedu cijeli dan pregledali dokumentaciju KCUS-a u službama financija, javnih nabava i tehničkom sektoru. Spomenuti portal piše da je cilj pretresa bila potraga za dokumentima o direktnim pogodbama koje su napravljene od 1. ožujka do sada te da su istražitelji kopirali ili izuzeli veći broj dokumenata. Tijekom pretresa ključnom osoblju su po standardnoj proceduri bili isključeni mobiteli.

Bez prejudiciranja o tome do kakvih će se otkrića u dokumentima doći, činjenica je da je KCUS u ovom periodu sklopio nekoliko vrijednih poslova i to direktnim pogodbama s omiljenim dobavljačima direktorice Izetbegović, ali i nekim sasvim anonimnim TVRTKAMA.

Grubešić: Tužiteljski tim intenzivno radi na predmetu “Respiratori”

Tako je direktorica Izetbegović 18. ožujka 2020. sklopila ugovor vrijedan 3.065.400 KM s anonimnom tapetarskom tvrtkom CUBICUS čiji je vlasnik, inače prijatelj budućeg zeta, imao zadatak nabaviti 40 respiratora. To je trebalo poslužiti i njenoj promociji jer je pothvat najavila kao osobni doprinos “preko privatnih veza”. No, kako to tapetar nije uspio, novac koji je dobio unaprijed vratio je na račun KCUS-a, čime je ova čudna transakcija dobila neke elemente “pranja novca”.

Nadalje, KCUS je istog dana kada i s CUBICUS-om sklopio posao i sa znamenitim “Meditom”. Ugovor o kupovini CT uređaja za dijagnostiku plućnih oboljenja bio je težak – 582.686 KM.

U ovom poslu ima više sumnjivih stvari, a jedna od njih je da se nikako ne slažu datumi u papirima, da su rokovi isporuke i montaže nelogično kratki, da se u dokumentaciji spominje kako se na poziv za hitni pregovarački proces odazvalo 10 ponuđača, ali nitko ne zna niti za jednog osim za “Medit” itd. što će morati istražiti financijski istražitelji SIPA-e.

Ono što bode oči, i što je ključno pitanje otkako je afera razotkrivena jest  tko je pravio specifikaciju za respiratore? Nedavno je postalo jasno da nitko nije konzultirao stručnjake anesteziologe i pulmologe. Također, dosad se nije pojavio niti jedan dokument sa specifikacijom ili oznakom / šifrom respiratora koji odgovaraju jedinicama intenzivne njege. Izgleda da taj papir više ne postoji ili nije ni postojao.

SIPA zadržala i premijera FBiH Fadila Novalića

Mobiteli i dokumenti

Još ranije se u analizama bez ovog ključnog podatka zaključivalo da ustvari ima vrlo malo ljudi koji mogu nešto narediti Fadilu Novaliću. Praktično – samo dvoje. Jedno od njih smo čuli na audio snimci famozne sjednice Vlade FBiH kako inzistira da se kliničkim centrima odobri samostalnost u nabavi medicinske opreme, uređaja, respiratora… I to da se odobri odmah, na sjednici, “a ne u tri sata ili sutra!” Nabave koje su zatim proistekle iz pogodbi s odabranim dobavljačima ili “žrtvenim jarcima” poput Fikreta Hodžića objašnjavaju smisao tog pritiska i žurbe.

Teško je pretpostaviti tko će se još naći pod istragama. Portal doznaje da su respiratori, maske, testovi, CT uređaji samo dio kriminala koji je počinjen tijekom suspenzije Zakona o javnim nabavama. Sigurno je da će forenzika oduzetih mobitela i analiza dokumenata razbistriti mnoge mutne radnje i baciti svjetlo na neke dosad nedodirljive počinitelje.

Uhićeni Fahrudin Solak i Fikret Hodžić

(www.jabuka.tv)


16 komentara

  • Tocno skiljo..to je neka greska u koracima🙈nije to ona uradila jok jok.Ona i njen Bakir koji sve rade za dobrobit bosnjaka su tada postili ramazan i vjera im to ne dopusta.Tad se samo hvataju sevapi🙈alah ce ih pokarati.Jos buducem zeru?A gluho bilo!Nisu oni od toga posla!Jadni narode😭😭😭😭😭😷😷😷😷

  • Novalić je smotan ne bi rekla da će se on debelo o koristiti a ovi ostali sve im faca kaže kad ih pogledaš a Sebija lisica u originalu ali šta vrijedi biće saslušana i pušteni niko neće odgovarati a da ne govorim pare niko ne vraća

  • bakire sirovino ruzna i pohlepna..umjesto da podupres istragu i jos mnogo njih ti odmah skreces pozornost na nacionalnoj osnovi..gori u paklu

  • Samo budala moze povjerovati da Sebiji i Bakira neko moze i smije dotaknuti u ovoj korumpiranoj drzavi… Pa on napada Tuzilastvo, tiziteljocu, Sipu, blamira istragu tu je za sobom uvuko reisa Kavazovica, dva clana presjednistva Dzafirirovica i Ykomsica. Pa lik se stavio iznad drzave. A sto je najgore stranci sute, prave se lidi. Zamislite da se ovako izravno u istragu ovakvog organizovanog kriminala umjesao Dodik, Covic ili neko drugi. Zasto SDA nije reagirala ovako kad je Fahrudin Radoncic hapsen. Stite svoje lopove, jer se boje da ne progovore o pravim nalogodavcima ovog kriminala. OHR, visoko prestavnik, Americka smbasada i druge ambasade cute na ove prijetnje. To govori puno o drzavi i pravnom sistemu u kpkem zivimo

  • Ima Sabija i sabijica po hercegovini koliko hoces… samo 5000. Km ili eur..ovisno od slucaja za operaciju i odlazak u mirovinu…. CIFRE se znaju… Elektricno.Siroki zaposleni svi.koji nemaju diplomu ni srednje elektrotehnicke.struke…sve se zna ISTA gamad i gore i ovde…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.