Danska dobiva digitalnoga ambasadora

Kako bi ostvarila bolju komunikaciju s velikim tehnološkim kompanijama, Danska namjerava imenovati posebnoga ambasadora koji će pregovarati s njima. Razlog – kompanije imaju preveliku moć i utjecaj.

Anders Samuelsen, danski ministar vanjskih poslova, u posljednjem je intervjuu s tamošnjim medijima potvrdio kako će imenovati “digitalnoga ambasadora”, odnosno osobu koja će pregovarati s američkim globalnim tehnološkim divovima kao što su Google, Apple i Microsoft, prenosi racunalo.com.

Prema mišljenju danskoga ministra, tehnološke kompanije imaju preveliku moć i utjecaj kako na pojedince tako i na cijelu državu u cijelosti. Spomenuo je kako su kompanije postale neka nova vrsta “nacija” i kako im se treba suprotstaviti.

Novi će ambasador pregovarati s američkim kompanijama koje su postale utjecajnije nego neke države s kojima je Danska u tradicionalno dobrim odnosima. Lokalni izvori navode kako se s ovim potezom slažu i kraljica Margareta II i kompletna danska diplomacija.

Samuelsen tvrdi kako je utjecaj Applea i Googlea toliko velik da su umalo bili uključeni u G20 sastanke, sastanke ekonomski najnaprednijih zemalja u svijetu kao nova zemlja/ekonomija.

Čini se kako su se već pokazali prvi rezultati novoga načina odnosa s velikim kompanijama. Primjerice, Facebook je prošloga tjedna najavio izgradnju novoga podatkovnoga centra u danskom gradu Odense, iako Samuelsen tvrdi kako je to rezultat 3-godišnjih pregovora. Isto tako, investicijska organizacija danskoga Ministarstva vanjskih poslova pod nazivom “Invest in Denmark” s Appleom već 3 godine pregovara o izgradnji novoga podatkovnoga centra u drugom danskom gradu Viborgu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.