Danas zadnja prilika za dogovor prije raspisivanja općih izbora?

Novi pokušaj dogovora čelnika političkih stranaka o nužnim izmjenama Izbornog zakona BiH održat će se danas uz posredovanje američke veleposlanice Maureen Cormack i posebnog predstavnika Europske unije Larsa-Gunnara Wigemarka, piše Večernji list BiH.

Provokacije

Nakon prošlotjednog neuspjeha u pregovorima, ovo se čini kao posljednja prilika da se stvari riješe prije raspisivanja općih izbora koje je Središnje izborno povjerenstvo BiH najavilo za idući tjedan.

Nažalost, od prošlog sastanka u istom sastavu nije se dogodilo skoro ništa pozitivno što bi ulijevalo nadu u pozitivan ishod.

Pozicije su ostale zacementirane, a dogodilo se i nekoliko incidentnih situacija koje su samo umanjile šanse za dogovor. Jedna od njih je i ponašanje pojedinih političkih čelnika tijekom posjeta predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

Osim toga, razdoblje između dva kruga pregovora neki su iskoristili kako bi dolili ulje na vatru, pa je tako Željko Komšić otvoreno pozvao Europsku uniju i NATO-ov savez da podrže građanski koncept u BiH.

U tom smjeru idu i “prijedlozi” probošnjačkih stranaka za reformu izbornog zakonodavstva. Te ideje su, po mnogočemu, korak unatrag u odnosu na dosadašnje izborno zakonodavstvo pa i na izmjenu osporenih odredbi Izbornog zakona.

Štoviše, dopredsjednik SDA Šefik Džaferović nakon prošlotjednih razgovora izjavio je da četiri političke stranke (SDA, SDP, SBB i DF) nisu svoje stavove krojile da bi njima trgovale.

S druge strane, HDZ i sve stranke okupljene oko HNS-a inzistiraju na legitimnom predstavljanju naroda i poštivanju izborne volje svakog od triju konstitutivnih naroda, a stavovi bošnjačkih stranaka svjetlosnim godinama su udaljeni od toga.

Pokušaji dogovora

Međunarodna zajednica ili oni koji trenutačno posreduju u pokušajima dogovora oko izmjena Izbornog zakona ne nude nikakva konkretna rješenja i uglavnom se ponašaju kao posrednici koji pomažu da se dođe do rješenja.

Takva strategija do sada nije dala rezultata pa ostaje vidjeti hoće li biti promjene i u njihovu pristupu sada kada je jasno da istječe vrijeme za usvajanje izmjena Izbornog zakona.

Veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark kazao je da, unatoč još jednom neuspjelom sastanku, ima prostora za pronalaženje zajedničkog jezika.

Bitno je da se proces nastavi i možemo se samo nadati najboljem. Stvari ne treba prikazivati gorim nego što jesu i nije vrijeme za ubiranje političkih bodova. Vrijeme je da se uozbiljite, rekao je Wigemark nakon prošlog sastanka.

Američka veleposlanika Maureen Cormack poručila je da ozbiljnost znači postizanje kompromisa.

To znači da svaka stranka mora odustati od nečega da bi se došlo do rješenja, kazala je ona.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

 • Bolje je za čovića da nema izbora jer roditelji od djece koja su otišla radi njegovog lopovluka nikad neće dobiti potporu njih je puno zato se on bori za sebe njemu samo može pomoći fra sevo

  1
  1
 • Zar se traži kompromis kad je u pitanju sprovedba odluke Ustavnog suda…To se treba sprovesti ispoštovati a kompromis treba tražiti na vraćanju nadležnosti u okvire Dejtona koji su vrijedili do 2001 god.dok visoki prestavnik i OHR nisu protivno Ustavu nametali neke odluke štetne za hrvatski narod…Zašto se o tome šuti,što sada opet tražiti neki kompromis pa i od ovog minimuma prava koja su ostala hrvatima,oduzeti nešto…Koja lakrdija i koje licemjerje…Ako Federacija mora postati samo bošnjački entitet kao RS-ka srpski recite nam i gotova stvar.Zašto nas mrcvarite 22 god.od Dejtona ako je to u konačnici cilj.

 • Da gospodine to je istina što vi pišete ali gdje su bili ovih godina covic laže svaku riječ u vezi svih ovih godina jer moje je prošlo samo mi je žao ovih lopova volio bih da fra sevoooo oprosti svoje grijehe koje je izgovorio to je sramota crkve što stoji iza toga

  1
  1
 • imali ste svu vlast komu više lažete mogli ste napraviti da narod ima posla i primanja u županijam gdje se vi pitate čoviću hrvati imaju manja primanja nego gdje se pitaju bakir ili drugi ko je tomu kriv ma nemoj nam više prosipati svoje poštenje vi ste naj veće zlo koje je zadesilo hrvate i druge narode

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.