Bariša Čolak: Teško je očekivati da će doći do dogovora o izbornom zakonu

Jako je teško očekivati da će se na sastanku doći do dogovora o izmjeni izbornoga zakona BiH u skladu s presudom Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić, rekao je za Dnevnik.ba voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a BiH i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak.

Danas bi se, naime, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a u BiH i Ureda specijalnog izaslanika EU u BiH trebao održati jedan od posljednjih sastanaka stranačkih lidera o mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH, odnosno provedbi presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić.

Uz predstavnike međunarodne zajednice na sastanku bi trebali sudjelovati i lideri vodećih bošnjačkih i hrvatskih stranaka.

Čolak smatra kako u ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može kazati kako će se stvari dalje odvijati, ali je jasno da BiH ulazi u jedno uistinu krizno razdoblje.

Jako je teško sada kazati što se očekuje od sastanka. Ako je suditi prema dosadašnjim stavovima, teško je očekivati od bošnjačkih stranaka neku promjenu u pozitivnom smislu. Do sada oni nisu pokazivali takvu namjeru. Nadu, ipak, ne treba gubiti, i trebamo vidjeti što će se dogoditi, rekao je Čolak te dodao da dok god postoji i malo šanse, treba vjerovati u dogovor.

No, optimizma je sve manje iz prostog razloga jer je prošlo jako puno vremena i nismo se dogovorili jer su stavovi bošnjačkih stranaka takvi da oni ne žele provedbu odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić. Njihovi stavovi izlaze iz tog okvira i onda je jako teško naći kompromis, istaknuo je.

Što se daljnjih razgovora tiče, dodao je, stranke HNS-a su svjesne činjenice da BiH ulazi u jedno teško i turbulentno razdoblje s praktično nesagledivim posljedicama. Izbori se raspisuju 9. svibnja i nakon tog datuma neće (ili ne bi trebalo) biti moguće mijenjati izborni zakon.

Vidjet ćemo hoće li se razgovori nastaviti ili neće (nakon 9. svibnja). Nakon ovog sastanka bismo trebali znati što i kako dalje. Ipak, razgovori nemaju alternative i razgovarati se mora. U ovom trenutku je teško bilo što predvidjeti. Mi ulazimo u izbore a ne znamo pravila prema kojima ćemo te izborne rezultate provesti. Vlast nisu samo neposredno izabrani zastupnici, nego valja formirati i tijela vlasti koja čine posredno izabrani dužnosnici, poput Vlade FBiH i Vijeća ministara te domovi naroda, istaknuo je Čolak.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.