Danas se obilježava Svjetski dan sportskih novinara

Sportski novinari 2. srpnja svake godine obilježavaju kao Svjetski dan sportskih novinara.

Prvi put novinari su se udružili 2. srpnja davne 1924. godine, iako se pojam sportsko novinarstvo prvi put pojavljuje još u 19. stoljeću.

U Bosni i Hercegovini, sportsko novinarstvo ima bogatu tradiciju.

– Naša država iznjedrila je izvrsne sportske novinare, a mnogi od njih, nažalost danas nisu s nama. Svjesni smo naših slabosti, da na nas, nažalost, mnogi još uvijek ne gledaju blagonaklono i da nam je sve teže obavljati novinarski posao. Nažalost, danas smo više nesolidarni, nezainteresirani i svim vrstama opstrukcije skloni, spremni da ismijavanju i nipodaštavanju izvrnemo sve što su kolege voljne da učine u zajedničkom interesu, trudimo se i želimo postati prava udruga. Ovih nekoliko redova, ima za cilj da pokaže da makar i ovoga jednoga dana šaljemo samo jednu poruku da postojimo, da radimo, da smo danonoćno uz sport i sportaše, da nemamo radno vrijeme, da nam se ne zna ni vikend, ni praznik, da smo uz olovku i papir od jutra do sutra. Trudimo se, želimo, da svakodnevno objektivno izvještavamo naše čitatelje, gledatelje i slušatelje o sportskim rezultatima, pobjedama i porazima – priopćeno je iz Asocijacije sportskih novinara FBiH.

Navodi se da je ponovno uspostavljena “veza” s AIPS-om, Svjetskim udruženjem sportskih novinara.

– Nakon skoro 17 godina koliko dugo bh. spotskih novinara nije bilo na karti svjetskog sportskog novinarstva, ponovo smo ravnopravni član AIPS-a. Uz dosta muke, posla, angažiranja svih članova Sekcije sportskih novinara, koja djeluje u sklopu Društva novinara BiH, te rukovodstva Asocijacije, odmrzli smo naš status u krovnoj svjetskoj organizaciji. Naše kolege upravo posredovanjem Asocijacije i Sekcije sportskih novinara FBiH mogu dobiti AIPS-ove godišnje iskaznice, koje sportskim novinarima daju mnoge pogodnosti, nažalost jako malo u našoj državi, a puno više širom Europe i svijeta. – ističe se u priopćenju.

Asocijacija sportskih novinara FBiH je svim kolegama uputila čestitke povodom Svjetskog dana sportskih novinara. (Fena)

(www.jabuka.tv)1 komentar

  • Strašni novinari, sportski? Široki igrao utakmicu u subotu, svi sportski novinari,portali…teksta 0 bodova, slika 0 bodova. Svatko danas može biti novinar i tako se zvati.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.