Dan odluke: Hrvatski sabor glasa o Istanbulskoj konvenciji i smjeni Martine Dalić

Nakon cjelodnevnih rasprava o Istanbulskoj konvenciji u srijedu te o smjeni ministrice gospodarstva Martine Dalić u četvrtak, saborski zastupnici u petak glasaju o te dvije točke.

No, prije glasanja o te dvije točke premijer Andrej Plenković zastupnicima će podnijeti izvješća o sastancima Europskoga vijeća održanima u Bruxellesu 22. i 23. ožujka 2018.

Očekuje se da će Istanbulska konvencija biti ratificirana bez problema, s obzirom da je podržava i velik dio opozicije, čime će se nadoknaditi gubitak glasova nezadovoljnih HDZ-ovaca i članova vladajuće koalicije, koji tvrde da se konvencijom u domaće zakonodavstvo uvodi “rodna ideologija” te da stoga neće glasati za njenu ratifikaciju.

Konačnu odluku o tome hoće li dopustiti glasanje po savjesti ili će njihovi zastupnici morati glasati u skladu sa stavom kluba, HDZ donosi na sjednici kluba u 8.45, prije plenarne sjednice.

Vlada zato uz konvenciju predlaže i usvajanje interpretativne izjave kojom se naglašava kako iz konvencije ne proizlazi obaveza uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav niti obaveza da Hrvatska prizna “treći spol” ili mijenja ustavnu odredbu o braku kao zajednici muškarca i žene.

Split: 70 tisuća ljudi protiv Istanbulske konvencije, transparenti i iz Kočerina

Zastupnici će glasovati i o oporbenoj inicijativi da se smjeni potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić koju oporba proziva zbog “savjetničke afere” oko bivšeg posebnog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka. Unatoč izlasku HRAST-ova zastupnika Hrvoja Zekanovića iz vladajuće koalicije, kao i višetjednim trvenjima među višim dužnosnicima HDZ-a oko Istanbulske konvencije, očekuje se da će Plenković sakupiti natpolovičnu većinu zastupnika za obranu svoje ministrice i potpredsjednice Vlade.

(Hina)


1 komentar

  • Dalija: Brani me dala sam ti glas, ako ne sve cu iznit u javnost”! Plemki:” Nista ne brini, sve cu jato sredit!” Koja scena, n j e z n a!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.